Tehnologijada okupila studente

23_05_2013 / 12:51h
Tehnologijada okupila studente

Na 17. Tehnologijadi održanoj u Makarskoj studenti su prikupljali krv i boce te predstavili fakultete, a titula najboljih i u znanstvenom i u sportskom dijelu pripala je zagrebačkim studentima.

Od 6. do 12. svibnja u Makarskoj je održana 17. Tehnologijada u organizaciji studenata Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu. Tradicija okupljanja studenata tehnoloških fakulteta vuče korijene iz vremena bivše države, dok povijest moderne Tehnologijade seže u 1997. godinu. Tehnologijada je jedina manifestacija ovakvog tipa koja na jednom mjestu okuplja mlade tehnologe i inženjere iz Hrvatske i regije, i kao takva predstavlja idealnu platformu za stvaranje novih kontakata, razmjenu znanja i iskustava, jačanje suradnje među fakultetima te osmišljavanje zajedničkih projekata.

Zagrebački studenti najbolji u znanstvenom i sportskom dijelu

U znanstvenom dijelu Tehnologijade 38 studenata je prezentiralo svoje znanstvene radove iz područja kemije, prehrambenog, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, zaštite okoliša, nutricionizma, zaštite i razvoja materijala, tekstilne tehnologije i sl., pred stručnim Povjerenstvom koje je sastavljeno od po jednog nastavnika sa svakog fakulteta sudionika Tehnologijade.

S Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu pet studenta je imalo izlaganja svojih znanstvenih radova te su ekipno zauzeli četvrto mjesto. Prvo mjesto u znanstvenom djelu Tehnologijade zauzeli su studenti Fakulteta kemije i kemijskog inženjerstva iz Zagreba. Sudjelovanjem u znanstvenom djelu Tehnologijade studenti su imali priliku upoznati se s istraživanjima koja se izvode na različitim tehnološkim fakultetima kao i mogućnostima korištenja različite znanstvene opreme. Ova manifestacija se pokazala kao idealna prilika za razmjenu znanstvenih ideja tijekom neformalnog druženja čime se potiče mobilnosti studenata, kao i znanstvena suradnja nastavničkog kadra srodnih fakulteta.

U sportskom djelu Tehnologijade studenti su se natjecali u 7 sportova te 11 disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji (nogomet, košarka, odbojka, plivanje, stolni tenis, kros i šah). Studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta ove godine su osvojili dvije zlatne medalje u ženskom nogometu i šahu te dvije srebrne medalje u muškom nogometu i ženskoj košarci, te su ostvarili 3. mjesto u ukupnom poretku fakulteta. Ovogodišnji ukupni pobjednici Tehnologijade bili su studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije iz Zagreba.

Za vrijeme trajanja Tehnnologijade, održan je i Okrugli stol Osvrt na kvalitetu studiranja na kojem su razmijenjena iskustava o implementaciji standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u Europskom području visokog obrazovanja.

Studenti prikupljali krv i boce te predstavili fakultete

Odlukom organizatora, ali i uz podršku ostalih sudionika, ovogodišnjoj Tehnologijadi dan je i humanitarni aspekt; 2. svibnja je organizirano dobrovoljno darivanje krvi uz prikupljanje hrane koja se onda na samoj Tehnologijadi predala u ruke Crvenog križa Makarske da ju proslijede onima kojima je to najpotrebnije. Tokom šest dana manifestacije prikupljala se plastična ambalaža te će se od prikupljenog novca kupiti barem jedan komplet udžbenika za nekog od makarskih školaraca.

Predstavnici fakulteta su osmislili Mini smotru fakulteta i posjetili srednju školu fra Andrije Kačića Miošića u kojoj su predstavili svoje fakultete i tako proširili vidike makarskim učenicima koji inače nemaju priliku prisustvovati smotrama fakulteta koje se organiziraju samo u većim gradovima. 350 sudionika je svoja znanja i vještine prezentiralo u znanstvenom i sportskom dijelu Tehnologijade.


Tehnologijada okuplja studente 8 fakulteta tehnološko-inženjerskog usmjerenja


Tehnologijada je međunarodna studentska manifestacija koja se održava svake godine na području Republike Hrvatske. Okuplja studente 8 fakulteta tehnološko-inženjerskog usmjerenja sa triju hrvatskih i jednog slovenskog sveučilišta (Sveučilište u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Univerza v Ljubljani). Na ovogodišnjoj Tehnologijadi sudjelovalo su: Fakultet kemije i kemijskog inženjerstva Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Tekstilno tehnološki fakultet Zagreb, Grafički fakultet Zagreb, Metalurški fakultet Sisak, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Fakultet kemije i kemijske tehnologije iz Ljubljane i Kemijsko-tehnološki fakultet Split.

Sveučilište u Splitu je prepoznalo vrijednost ove manifestacije i kontinuirano financijski podržava sudjelovanje studenata Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, što je nedvojbeno iznimno pozitivan primjer vrednovanja i pomaganja kvalitetnih studentskih projekata - ističu u Studentskom zboru Kemijsko-tehnološkog fakulteta.