Teatarska terapija za parove

29_12_2013 / 11:17h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
Teatarska terapija za parove

Kao posljednja ovogodišnja predstava u sklopu projekta Kazalište u Lori u subotu je izvedena interaktivna monodrama Muškarci su s Marsa, žene su s Venere. Za 2014. najavljena je repriza izrazito traženih predstava.

Kao posljednja ovogodišnja predstava u sklopu projekta Kazalište u Lori u subotu je navečer, pred rasprodanim gledalištem, izvedena interaktivna monodrama kazališta Teatroman Muškarci su s Marsa, žene su s Venere redatelja Borisa Kovačevića, u izvedbi Romana Šušković-Stipanovića.

Publika je odmah na početku dobila dobru ideju o čemu se radi – predstava je započela s deset minuta zakašnjenja (zahvaljujući posjetiteljima koji nemaju naviku doći par minuta ranije od zakazanog termina pa gužva nastaje u trenutku kada izvedba već treba započeti), koje je odlično ukomponirano u samu radnju. Naime, komad započinje snimljenim dijalogom u kojem se muškarac živcira zbog  kašnjenja na predstavu, za što krivi suprugu.

Jedini protagonist odmah je objasnio da se radi o predstavi u formi interaktivnog predavanja, nastaloj kako bi pomogao parovima da budu normalni zajedno. Budući da su muškarci i žene s različitih planeta, ugodan suživot teško je izvediv dok se različitosti naprosto ne prihvate, te dok se ne počne uživati u tim različitostima umjesto da one izazivaju frustraciju. To je osnovna poruka predstave.
Duhovitim i jednostavnim primjerima iz bračne svakodnevnice, u koje su utkane poruke za ugodniji suživot, Šušković-Stipanović sigurno je vodio publiku koja se već nakon nekoliko minuta opustila i prepustila iskusnom teatarskom terapeutu za parove. – Muškarci slažu informacije u red, žene u vrstu. Zato muškarac ne može početi novi posao dok ne završi prvi – poučio nas je Šušković-Stipanović i zaradio prvi u nizu aplauza.

Budući da je glumac htio vidjeti publiku da bi mogao lakše komunicirati s njom, gotovo je od samoga početka i publika bila osvijetljena, što je dodatno potaknulo interakciju. Muški i ženski pogled na određene situacije predstavio je snimljenim dijalozima i treperenjem u ritmu plavog i narančastog lampiona koji su predstavljali Mars i Veneru. Tako smo na humorističan način saznali kako se muškarci odnose prema problemima a kako žene, riješili enigmu značenja rečenice Nemam što za obući, te otkrili što muškarcu a što ženi treba da bi se osjećali voljenima.
Interaktivnost predstave nastavljena je uključivanjem dobrovoljaca iz publike – prvo su Goran i Marija, u stolicama boja odgovarajućih planeta, simulirali obrušavanje vala ženskog bijesa i četiri načina muških pokušaja zaustavljanja istog, a zatim je Nikolina pomogla glumcu da objasni na koji način izbjeći katastrofu. – Što je bezazleno na Veneri, može biti jako opasno na Marsu – poentirao je Šušković-Stipanović, istaknuvši da svi griješe jer partneru daju ono što bi sami htjeli primiti.

U finalu predstave ponudio je savjete za sekusalni život. – Urednim seksualnim životom održava se kontinuitet veze – istaknuo je. Predložio je unošenje elemenata iznenađenja te odmicanje od ustaljenih obrazaca investiranjem u noć u hotelu. – Vaša veza nema cijenu – rekao je. – To je dobra investicija.

Za kraj predstave, koja je trajala oko sat i pol vremena, s publikom je ponovio naučeno – poslušno su završavali rečenice i prošli najvažnije točke obrađene u monodrami. – Uživajte biti zajedno – zaključio je.

Nakon što su ga gledatelji ispratili dugim pljeskom, Šušković-Stipanović zahvalio je publici koja je odlično prihvatila i popratila program kazališnih predstava u Lori, najavivši reprizu izrazito traženih predstava – Muškarci su s Marsa, žene su s Venere vraćaju se 1. ožujka 2014., a u planu je i ponovna izvedba predstave Ja, tata. Provjeravajte redovito najveći kalendar događanja, i na vrijeme osigurajte ulaznice!