Teatar, horor, humor i trash

27_09_2015 / 12:20h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
Teatar, horor, humor i trash

Čak i ako se niste nikada zapitali kako uopće izgleda pravi zombi ili kako izbjeći da vas zarazi, te kako bi se uopće snašli da trupe živih mrtvaca krenu u osvajanje svijeta, predstavi biste trebali dati priliku.

Premijera predstave Kako preživjeti zombi apokalipsu u režiji Marija Kovača, s Perom Eranovićem, Vandom Boban, Sinišom Novkovićem i Vinkom Mihanovićem u glavnim (i zapravo svim) ulogama, donijela je u splitsko Gradsko kazalište mladih poprilično zabavno osvježenje za predstojeće jesenske dane.

Kovač je uz redateljsku funkciju odradio i scenografiju i kostimografiju, a na sebe je preuzeo i odabir nadasve prpošne glazbe (shvatit ćete o čemu govorimo ako posjetite GKM). Uz to, vrijedi napomenuti da je suradnik za scenski pokret Boris Ivković, odnosno Bore Lee, kultni tvorac trash karate/kung-fu filmova.

Čak i ako se niste nikada zapitali kako uopće izgleda pravi zombi ili kako izbjeći da vas zarazi, te kako bi se uopće snašli da trupe živih mrtvaca krenu u osvajanje svijeta, predstavi biste trebali dati priliku. Ako već ne zbog poučnog, onda barem zbog zabavnog karaktera. Glumačka izvedba spomenuta četiri stručnjaka iz Škole za preživljavanje (posebno uloga Pere Eranovića kao voditelja ovog seminara) tražila je dosta improvizacije, ali splitska publika ovom se prilikom pokazala kao dobar saveznik i suradnik, tako da je nekoliko zabavnih gegova proizašlo upravo iz njihove interakcije.

Humor predstave, doduše, u nekim trenucima polazi linijom manjeg otpora i oslanja se na pomalo otrcane stereotipe i prenaglašeno karikiranje, ali finalni rezultat ipak je zabavno ostvarenje koje će vas u više navrata od srca nasmijati. Iako kombinacija u kojoj se susreću teatar i horror/fantasy/trash kultura nije baš za svačiji ukus, svoje poklonike pronaći će zasigurno među tinejdžerskom i mlađom publikom, kojoj je ova netipična interaktivna predstava primarno namijenjena.

Za sve one koji planiraju nazočiti ovom seminaru u dogledno vrijeme, suzdržat ćemo se od kvarenja zabave i otkrivanja ključnih informacija, jedno ćemo vas upozoriti da vam se u slučaju zombi apokalipse po svoj prilici ne piše dobro ako ste slučajno - Dinamovac. Zbog čega je to tako, najbolje da otkrijete sami na daskama GKM-a.