Ništa od doktorskog studija filma

12_07_2012 / 13:08h
Ništa od doktorskog studija filma

Pompozno je odjeknula vijest da će Bela Tarr na jesen pokrenuti doktorski studij filma. - Do danas sam doista mislio da je taj studij u Splitu moja misija, ali više ne mislim tako – razočaran je Tarr.

Početkom godine u hrvatskim je medijima pompozno odjeknula vijest da će Bela Tarr u sklopu splitskog Sveučilišta na jesen pokrenuti doktorski studij filma na kojim će, osim njega, predavati velika filmska imena poput Jima Jarmuscha, Tilde Swinton, Akija Kaurismakija, Gusa Van Santa i brojnih drugih. Nitko nije krio oduševljenje i zadovoljstvo da će Split i Hrvatska dobiti filmski studij na svjetskoj razini – piše jutarnji.hr.

- U rujnu prošle godine u sklopu Splitskog festivala održao sam dvotjednu međunarodnu radionicu koja je trebala poslužiti kao svojevrstan test - da li i kako mogu raditi tamo. I moram vam reći da sam nakon toga ozbiljno odlučio da je to moja životna misija. I do danas sam doista mislio da je taj studij u Splitu moja misija, ali više ne mislim tako – razočaran je Tarr.

- Čak su i političari rekli da je projekt odličan. Zatim sam potpisao dokument s gospodinom Pavićem, rektorom Splitskog sveučilišta, i odlučili smo pokrenuti školu. Onda je nastao prvi problem. Sveučilište nema pravni identitet u okviru bolonjskog sustava i gospodin Pavić me uputio na Umjetničku akademiju u Splitu. No, oni nisu bili tako ljubazni kao ostali i nisu mi u stanju reći što su odlučili – objašnjava Tarr i poručuje - Neka se jebu, mijenjamo lokaciju.