Znanost za mir i razvoj

08_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Gerd Altmann, Pixabay
Znanost za mir i razvoj

Predviđene aktivnosti su u sklopu IAPS (International Association of Physics Students), koji ovim povodom organizira School Day – manifestaciju kojom studenti pozivaju učenike osnovnih i srednjih škola na fakultete, gdje su predviđene prezentacije eksperimenata iz fizike.

Studenti Fizike splitskog Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u ponedjeljak, 11. studenog, organiziraju niz aktivnosti u okviru manifestacije UNESCO-vog Svjetskog dana znanost za mir i razvoj (UNESCO World Science Day for Peace and Development).

Predviđene aktivnosti su u sklopu IAPS (International Association of Physics Students) koji ovim povodom organizira Školski dan (School Day) – manifestaciju kojom studenti pozivaju učenike osnovnih i srednjih škola na fakultete, gdje su predviđene prezentacije eksperimenata iz fizike s temom Elementi i materijali, uz IAU (Internationa Astronomical Union) koji ove godine slavi 100. godišnjicu postojanja, s glavnom temom Pod jednim nebom.

Školski dan će obilježiti prezentacija pokusa namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola na Fakultetu u predavaonici br. 1-43 od 13 do 15 sati. Pokuse će prezentirati studenti fizike.
Ispred zgrade Fakulteta bit će postavljen teleskop za promatranje tranzita Merkura, u vremenu od 13.30 do 16.30 sati, čime će se obilježiti 100. godišnjica IAU. Tranzit Merkura je rijetka astronomska pojava, te će se idući moći promatrati tek 2032. godine. U slučaju naoblake promatranje se neće održati.
Za kraj, na Fakultetu će u amfiteatru A0-1 s početkom u 19 sati student diplomskog studija Fizike, smjer Biofizika, Tome Matešić održati predavanje pod nazivom Aproksimacije Comptonovog raspršenja na elektronima u atomu, namijenjeno i studentima i široj javnosti.

Organizacija aktivnosti odvija se u suradnji Fizikalnog društva Split i Hrvatskog fizikalnog društva.