Svjetski dan plesa - izađi i pleši!

26_04_2013 / 10:53h
Svjetski dan plesa - izađi i pleši!

Split se pridružio gradovima u kojima će se 29. travnja istovremeno proslaviti Svjetski dan plesa, no već u prethodnim danima očekuju nas plesne radionice, filmovi, plesni rock koncert...

Split se pridružio gradovima u kojima će se 29. travnja istovremeno proslaviti Svjetski dan plesa. Uz Splićane, na hrvatskim gradskim trgovima plesat će i Zadrani, Karlovčani, Riječani, Požežani i Svetonedeljci. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Organizatori događanja iz Nomad Dance Academy Hrvatska pripremili su bogat plesni program i u danima koji prethode Svjetskom danu plesa. Tako se nakon četvrtka i u petak (26.04.) u vremenu od 14 do 18 sati u Domu mladih održavaju besplatne plesne radionice za studente dok su termini od 18 do 20 sati rezervirani za prezentaciju plesnih filmova u Kino Klubu Split. Amfiteatar Doma mladih će u subotu (27.04.) od 20 sati ugostiti predstavu Large čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture RH. Ovaj plesni rock koncert nastao je u suradnji Studija za suvremeni ples, HNK Split, GKL-a Split i Mediteran produkcije. Ulaz na predstavu je besplatan.

Program kulminira završnim danom slavljenja plesa pa će se tako u ponedjeljak (29.04.) od 10 do 20 sati na splitskoj Pjaci građanima predstaviti Go out and dance! - promotivni video u produkciji Nomad Dance Academy. Otvorene plesne improvizacije za građane, ali i splitske plesne i izvedbene umjetnike započinju u 17 sati na istom mjestu. U 18 sati u svim gradovima izvest će se simultano veliki Skok za ples kao simbolika proslave 31. godišnjice ovog značajnog događanja. Program na Pjaci završava u 19 sati i seli se u Dom mladih gdje su svi pozvani da se pridruže plesnom i glazbenom programu.

Slavljenje jedinstvenosti plesa i pokreta diljem svijeta pokrenuo je UNESCO te je i ove godine uputio poziv u obliku Međunarodnog savjeta za ples: Želja nam je da Međunarodni Dan plesa obuhvati što veći broj osoba i da pružimo osjećaj da je ples pristupačan, te da je ovaj dan posvećen univerzalnoj plesnoj zajednici diljem svijeta.