Sven Marcelić: Zašto desničari slušaju cajke i zašto neću biti lovac u Potjeri

02_04_2023 / 12:42h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Sven Marcelić: Zašto desničari slušaju cajke i zašto neću biti lovac u Potjeri

Nedavni rekordni pobjednik Potjere, sociolog Sven Marcelić, bio je 53. gost podcasta U Zoni. Razgovarao je o uspjehu na Potjeri, ali i o istraživanju o mladima koje je objasnilo zašto desničari slušaju cajke.

Nedavni rekordni pobjednik Potjere, sociolog Sven Marcelić, bio je 53. gost podcasta U Zoni. S voditeljicom Pinijom Poljaković razgovarao je o uspjehu na Potjeri, ali i o istraživanju o mladima koje je objasnilo zašto desničari slušaju cajke.

- U Potjeri neću biti lovac, to je jasno - rezolutno je zaključio Sven govoreći o iskustvu i planovima sudjelovanja u popularnom kvizu znanja. Otkrio je i da je natjecanje u Potjeri ispalo puno bolje nego što je planirao. Smatra da je sudjelovanjem doprinio promoviranju znanja, ali i zadarskog Sveučilišta.

Govoreći o istraživanju među mladima, objasnio je zašto slušatelji klasike slušaju i punk, a slušatelji cajke i zabavnu glazbu. Podsjetio je i na rezultate koji povezuju glazbenu preferenciju i toleranciju te otkrio gdje se mladi politički svrstavaju. Odgovorio je i na pitanje zašto više nema subkultura te ponudio objašnjenje zašto mladi idu više u knjižnicu, nego u kazalište. Uspoređujući različite generacije mladih ispričao je anegdotu kako se studenti zbune kad moraju raditi s mišom. Smatra da zbog državne mature danas više studenata odustaje od studija već nakon prvog predavanja.

Sve epizode podcasta dostupne su na YouTube kanalu podcasta U Zoni te na audio platformama Spotify i Podbean. Realizacija podcasta sufinancirana je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i programa Europske unije Erasmus+.