Sve veći i bolji Regius

08_07_2015 / 02:03h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Marta Kuzmanovska
Sve veći i bolji Regius

Šibenski festival Regius odrasta, sazrijeva i postaje svake godine sve veći i bolji, a petu je obljetnicu proslavio na novoj lokaciji uz osam odličnih bendova iz regije.

Koliko je promjena odlična stvar, i kako nije uvijek dobra ideja držati se provjerenog recepta, iz godine u godinu svjedoče organizatori i publika šibenskog festivala Regius koji je protekloga vikenda imao svoju petu inkarnaciju, najkvalitetniju do sada.

To nipošto nije slučajno – Regius se kontinuirano razvijao i tražio bolje i kreativnije načine za prezentaciju bendova i privlačenje publike. Ranije su eksperimentirali sa terminom održavanja, no ove godine su se odlučili za korak dalje. Promijenili su i lokaciju, pa se festival, koji se do sada vezivao uz Jadriju, održao na pristaništu luke ex-TEF-a, svega desetak minuta pješke od centra grada, a opet dovoljno daleko od prvih kuća i stanara kojima bi mogla smetati buka do debelo iza 3 u noći.

– Koliko god nama Jadrija bila draga i u srcu, četverogodišnje iskustvo nam je pokazalo da nije dobra lokacija za Regius – prvo jer je udaljena od grada i drugo, jer teniski tereni na kojima se održavao fest nisu bili adekvatan prostor za festival, nije bilo mjesta za sve sadržaje a i mogao si doslovno biti dva metra od bine, da sve čuješ i skoro vidiš, a ne platiš kartu – objašnjava Igor Bergam, predsjednik Udruge P.A.R.K. i organizator festa.

– Promjena lokacije sigurno je pridonjela atmosferi i vizualnom identitetu ovogodišnjeg Regiusa. Olakšala je masu ljudima dolazak do festa i u svakom je slučaju opravdala izbor. Otežala nam je u smislu da je to bio jedan ogromni novi prostor na kojem smo se našli, koji nam je bio relativno nepoznat, tako da smo se dosta namučili da to sve dobro ogradimo, zaštitimo, osvjetlimo... Na kraju, mislim da se isplatilo jer je Regius ove godine izgledao bolje nego ikad – kaže Igor.

Dvodnevni festival otvorili su Johnatan, hvaljeni riječki bend kojem je ovo bio prvi nastup na Regiusu. Zainteresirali su relativno malobrojnu publiku i svojim nastupom potvrdili da su jedan od zanimljivijih novih bendova. Nakon njih, publiku su otkačili uvijek zabavni Atheist Rap čiji je pjevač svako malo pokušavao procijeniti broj okupljenih pred pozornicom. – Igor ne smije propasti! – povikao je Dr. Pop.

Situacija se dramatično popravila kada su zasvirali Dječaci – definitivno hit bend večeri. Premda je Zondo dio koncerta proveo uz tonca, splitska trojka (uz tri svirača) svojim su hitovima potaknuli šibenčane i njihove goste na podizanje prašine, a koncert su otvorili novom miljenicom publike, Brutalnom besom sa nedavno objavljenog albuma Firma. Večer je zaključio Edo Maajka, premijerno na Regiusu, uz Frenkia. I bez podrške žive svirke, Edo je pokazao zašto slovi za jednog od najboljih izvođača na ovim prostorima. Nizao je hit za hitom, potičući publiku da mu se pridruže, bilo podizanjem ruku bilo pjevanjem, što je veliki broj okupljenih i uradio.

Drugoga dana posjetitelje su dočekali kultni Debeli precjednik, i samo jedan šank.
– Jedna fiskalna kasa se prve večeri pokvarila, pa smo bili primorani druge večeri spojiti dva šanka u jedan i imati jedan veeeliki šank – objasnio je Igor.
Kao posljedica su nažalost između nastupa bendova nastajali i veeeliki redovi, što je ustvari jedina zamjerka festivalu. Te su večeri također postavljeni i štandovi sa hranom i sa merchom, pa se i to broji kao plus...

Nakon Debelog Precjednika su zasvirali Sopot, koji su, baš kao i Johnatan dan ranije, pokazali da nema straha za regionalnu glazbenu scenu.

Veliko finale Regiusa, uz glazbeni vatromet i golemi oblak prašine pred pozornicom, Šibenčanima su priuštile dvije provjerene glazbene senzacije koje, kao i do sada, nisu podbacile – Repetitor i Let 3.
Beogradska trojka svojim je koncentriranim setom sastavljenim od provjerenih uspješnica sa albuma Sve što vidim je prvi put i Dobrodošli na okean potaknula publiku na headbanganje, skakanje, šutanje, a Let 3 su preuzeli dobro zagrijanu ekipu i provjerenom kombinacijom hitova priveli Regius kraju, uz enegričnu Tazi tazi u završnici.

Peto izdanje festivala još jednom je potvrdilo da Regius odrasta, sazrijeva i postaje svake godine sve veći i bolji. Nije naodmet i napomenuti da je fest ove godine uvršten u popratni progam 55. Međunarodnog dječjeg festivala, što mu daje još jednu notu ozbiljnosti.

A hoće li Igor propasti? – S obzirom na broj prodanih karata siguran sam da nećemo biti u minusu – zaključuje on i potvrđuje da kontinuirani rad donosi priznanje i podršku publike.