Svaka treća žena bit će žrtva!

15_02_2014 / 11:12h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: Ana Stipanić
Svaka treća žena bit će žrtva!

Prokurative su na Valentinovo ugostile One Billion Raising, kampanju koja je se referira na statistiku da će jedna od tri žene tokom života biti silovana ili pretučena. Ovogodišnje okupljanje bilo je posvećeno institucionalnom nasilju.

Prokurative su na Valentinovo ugostile One Billion Raising, globalnu kampanju protiv nasilja nad ženama. Pokret je započeo 2012. godine kao dio V-day pokreta te se referira na statistiku UN-a da će jedna od tri žene tokom života biti silovana ili pretučena. Ideja V- day akcije koja se događa u više od dvjesto zemalja sa desecima tisuća sudionika je stvaranje svijeta gdje će žene moći živjeti slobodno i sigurno. Umjetničkom akcijom kroz ples, svjedočanstva ili pjesmu ruši se zid šutnje oko ovog problema.

Split ustaje - zaplešimo protiv nasilja nad ženama bio je moto događanja na kojem je sudjelovalo četrnaest splitskih plesnih klubova. Skup su pozdravile dogradonačelnica Aida Batarelo i predsjednica Domina Mirjana Kučer koja je istakla da je ovogodišnje okupljanje posvećeno institucionalnom nasilju. - Kada institucije zakazuju to je osnova za sva druga nasilja. Zakoni su loši, a prema Obiteljskom zakonu nasilje nije kazneno djelo već prekršaj kojeg žene prijavljuju prosječno nakon što su trideset i osam puta doživjele neki oblik zlostavljanja. U Dalmaciji nema autonomnih skloništa a u Hrvatskoj ne postoje krizni centri ni SOS telefon dostupan dvadeset i četiri sata. Problem tako često ostaje na privatnoj razini umjesto institucionalne.

Koliko je neophodan ovakav oblik osvještavanja pokazuju podaci da se i dalje donose zakoni poput onog u Afganistanu kojim će se omogućavati nekažnjavanje fizičkih napada na žene, ubojstva iz časti,prisilni brakovi i trgovina ženama. Čak 12 milijuna Europljanki je doživjelo nasilje koje takvim statistikama postaje najčešći oblik kršenja ljudskih prava.

- Iako je broj procesuiranih slučajeva obiteljskog nasilja u porastu očita je potreba za educiranjem, podizanjem svijesti i većim brojem skloništa za žrtve. Potrebno je unaprijediti prevenciju te eliminirati stigmatizaciju žrtava te strah i sram od prijavljivanja nasilnika. Među nezaposlenima u Hrvatskoj prednjače žene koje su osim ekonomski pogođene na svim razinama te bi se trebale boriti za svoja prava. Solidarnost sa ugroženim članovima društva i promicanje jednakosti su esencijalne za dobrobit cijele zajednice. Izjavila nam je sociologinja Tena Filipović koja je popratila ovaj događaj koji je mogao imati veći odaziv sugrađana.

Ima li nasilja u srednjoškolskim vezama? Poslušajte anketu!

Anamarija Tomaš za potrebe emisije Info zona na radiju anketirala je gimnazijalce da bi saznali njihove stavove i razmišljanja o tome postoji li nasilje u srednjoškolskim vezama, koja ponašanja oni prepoznaju kao nasilje te bi li se i ako da kome obratili za pomoć ili savjet.

Anketu je komentirala psihologica Janina Pavić koja na navedenu temu provodi radionice za srednjoškolce.

>> Poslušajte prilog!