Sva poniženja u potrazi za poslom

15_01_2013 / 02:23h
Sva poniženja u potrazi za poslom

Pogledajte reportažu o diskriminaciji mladih i položaju mladih na tržištu rada koja u manje od šest minuta sumira sva poniženja na koja nailaze mladi u potrazi za poslom...

NEUdobAN POLOŽAJ naziv je reportaže o diskriminaciji mladih i položaju mladih na tržištu rada koja u manje od šest minuta sumira sva poniženja na koja nailaze mladi u potrazi za poslom – od spolnih, rasnih i klasnih do onih zbog invaliditeta ili izgleda.

Kozmetičarka Anamarija Gradaković (22) svjedoči o ponižavanju, iskorištavanju i poslovima koje je obavljala za vrijeme stručne prakse. Ani Herić (23) priča kako ga u McDonald'su nisu htjeli zaposliti jer je Rom, slično iskustvo ima i Jasmina Bajrić (22). Čak ni spremnost na besplatan tjedan probnog dijeljenja letaka nije privolio poslodavca da pruži priliku Sabahudinu Jusiću (27), nezaposlenom tehničaru za računarstvo - otvoreno mu je objasnio da ga neće zaposliti jer je gluh. Petra Bobić (28) je nezaposlena profesorica hrvatskog jezika, spremna je raditi bilo što - od poslova čistačice do onoga za što se školovala, a svugdje je prate ista pitanja o bračnom stanju i djeci. Sandra Macanović (22) je imala spremne odgovore na takva pitanja, no sada je spremna i lagati. Tekstilni dizajner Fran (22) naprasno je završio razgovor za posao kad je priznao da puši. Ekonomistici Valentini Levak (19) na razgovoru je otvoreno ponuđen seks, a Vito Teršić (29) je u uglednoj firmi imao jednu manu – nije žena. Poslušajte i savjete poslodavaca na kraju reportaže, u jednom se slažu – iskoristite priliku, ugrabite iskustvo.

Reportažu su producirali Blank_filmski inkubator i Mreža mladih Hrvatske. Voditelj projekta je Nikola Buković, redatelj priloga je Dario Juričan, snimatelji su Luka Sepčić, Zvonimir Tivon i Darko Mardešić, a kao novinarke su surađivale Vilka Alfier i Nina Bančetović.