Suvremena plesna predstava

29_01_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: ROOM 100
Suvremena plesna predstava

29. siječnja 2019. godine u Domu mladih Split održat će se dvije prezentacije suvremenih cirkuskih predstava u nastajanju u organizaciji splitskog ROOM 100: predstava "Surface" belgijske suvremene cirkuske skupine Familiar Faces te "Zvuk i Tijelo" nastavak istraživanja domaćih splitskih umjetnika Dore Popić i Miše Komende.

29. siječnja 2019. godine u Domu mladih Split održat će se dvije prezentacije suvremenih cirkuskih predstava u nastajanju u organizaciji splitskog ROOM 100.

U Beton kinu u 18 sati održat će se prezentacija predstave radnog naziva "Surface" belgijske suvremene cirkuske skupine Familiar Faces, laureata CircusNext 2018/2019 projekta.

Od 15. siječnja do 1. veljače 2019. Petra Steindl, Josse De Broeck, Hendrik Van Maele i FelixZech borave na rezidenciji u Splitu - u HALI 100 i Beton kinu - tijekom koje rade na produkciji svoje nagrađene predstavi "Surface". 

"Surface" istražuje transformaciju jedne bazične cirkuske vještine - akrobatike - u trenutku spajanja s vodom. Voda u potpunosti mijenja tehniku partnerne akrobatike i izaziva četvero akrobata da pronađu novi vokabular - da se individualno i kolektivno prilagode novim ograničenjima: skliskom podu i klizavim tijelima, gubitku ravnoteže i čvrstog hvata...

Kao uvod u izvedbu "Surface", domaći splitski umjetnici Dora Popić i Mišo Komenda predstavit će nastavak svojeg istraživanje "Zvuk i Tijelo" u Amfiteatru Doma mladih u 17 sati.

Dora Popić arhitektica je i cirkuska umjetnica koja istražuje zračne cirkuske tehnike; članica je Kulturne alternative mladih Hram. Mišo Komenda poznati je grafički dizajner i član benda RØLØ. Rad na predstavi suvremenog cirkusa „Zvuk i Tijelo“ započet je početkom 2018. godine, a o daljnjem razvoju produkcijskog rada Dora i Mišo kažu:
"Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj ni jedno ne postoji bez onog drugog. Cilj istraživanja je kombinirati tehniku odnosno pokret u cirkuskoj disciplini zračnog prstena (aerial hoop-a) i tehniku stvaranja zvuka. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi."

Nakon prezentacija predstava u nastajanju u Beton kino održat će se razgovori umjetnika s zainteresiranom publikom. Na ovaj način publika daje feedback umjetnicima i pomaže im u daljnjem radu na produkciji predstava koje će svoju premijeru imati krajem 2019. i početkom 2020. godine te se demistificira život suvremenih cirkuskih umjetnika.

Ulaz je besplatan!

[CircusNext je projekt identifikacije i financijske, rezidencijske, prezentacijske i administracijske potpore neafirmiranih suvremenih cirkuskih autora iz Europe kroz platformu 22 organizacije iz 14 europskih zemalja (http://circusnext.eu/). Na selekcijskom tjednu u belgijskom gradu Neerpeltu krajem svibnja 2018. međunarodni žiri projekta odabrao je 6 laureata projekta među kojima su i Familiar Faces. ROOM 100 jedan je od partnera na projektu kroz koji pruža rezidencijsku i prezentacijsku potporu te umjetničko mentorstvo neafirmiranim umjetnicima.]
Work-in-progress prezentacija predstave „Surface“ sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i Deska Kreativne Europe. Work-in-progress prezentacija predstave „Zvuk i Tijelo“ sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture RH. Rad kompanije ROOM 100 podržala je Zaklada Kultura nova. Work-in-progress prezentacije realiziraju se u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split.