Sustipanski san uz Esmu

31_03_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: K. Vušković, arhiv
Sustipanski san uz Esmu

San sustipanske noći 2016. najavljuje čak tri večeri, od kojih je jedna rezervirana za kraljicu romske glazbe Esmu Redžepovu.

U organizaciji Ritam produkcije ovog ljeta održat će se San sustipanske noći, glazbene večeri koje se već petu godinu za redom održavaju u Splitu na Sustipanu.

Za naredno izdanje Sna organizatori će dovesti kraljicu romske glazbe Esmu Redžepovu koja će pred splitskom publikom nastupiti 5. srpnja, nakon više od tri i pol desetljeća od posljednjeg nastupa u Dalmaciji.

Esma Redžepova, poznata i cijenjena širom svijeta, rođena je 8. kolovoza 1943.godine u Skoplju, u obitelji sa šestoro dece. Esma je sa bratom bila član folklornog društva, gdje je imala priliku naučiti pjevati komplicirane glazbene ritmove. Život je posvetila pjesmi i humanitarnom radu te je već dva puta nominirana za Nobelovu nagradu. Esma je i danas veoma aktivna, najveći dio godine provodi na turnejama i nastupima širom svijeta, gdje je poznata kao svojevrsni ambasador romske glazbe. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj humanitarni rad, snimila je 108 singlova, 20 albuma, glumila u šest filmova. Esma je bila prva zvijezda romske glazbe u Jugoslaviji, uz to i žena. Nakon 30 godina provedenih u Beogradu, vraća se rodnom Skoplju, gdje podiže Dom humanosti i muzej posvećen uspomeni na stvaralaštvo Steve Teodosijevskog.

- Split mi je oduvijek u srcu, u jednom divnom sjećanju te mu se jako veselim. Vjerujem da će to biti noć za pamćenje – poručila je Redžepova koja će srpanjsku noć na Sustipanu ispuniti svojim pjesmama poput Đelem, đelem, Čaje, šukarije, Zašto si me majko rodila, Svadba makedonska, Ciganka je malena, Romano oro te mnoge druge.

Nakon Esme, stižu još dvije posebne glazbene večeri o čemu će organizatori uskoro otkriti više.