SuperUho: Mudhoney u Primoštenu

15_03_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: SuperUho / Press
SuperUho: Mudhoney u Primoštenu

Festival SuperUho ove godine održat će se i na trećoj lokaciji – u Primoštenu od 1. do 3. kolovoza. Prvi izvođač festivala u Primoštenu bit će bend Mudhoney iz Seattlea.

Festival SuperUho ove godine održat će se i na trećoj lokaciji – u Primoštenu od 1. do 3. kolovoza. Prvi izvođač festivala u Primoštenu bit će bend Mudhoney iz Seattlea, jedan od glavnih inicijatora uzleta tamošnje scene krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, na krilima kojeg je nastao popularni grunge.

Pioniri seattleskog undergrounda

Već prvim singlom Touch Me I'm Sick Mudhoney postaju predvodnicima scene, a sama pjesma postaje underground himnom koja na Seattle skreće pažnju, najprije ostatka Amerike, a potom i cijelog svijeta. Premda nikad nisu doživjeli komercijalni uspjeh poput nekih njihovih sljedbenika, u prvom redu Kurta Cobaina koji je uz Melvins upravo Mudhoney navodio kao glavne uzore i inspiraciju za nastanak Nirvane, svojim su beskompromisnim garažnim zvukom kreirali kultni status kojeg su zadržali sve do danas.

Suradnja s Primoštenom najmanje pet godina

Uz zadovoljstvo činjenicom da je s Općinom Primošten dogovorena suradnja na najmanje idućih 5 godina, o stvarnim razlozima promjene mjesta održavanja SuperUha govori kreativni direktor festivala Mate Škugor:
- Na samom bih se početku zahvalio vodstvu Grada Šibenika koje nam je omogućilo da ovaj projekt pokrenemo u mojem rodnom gradu. Zahvalio bih se na svoj podršci koju su nam pružali u protekle dvije godine, najprije oko uređenja prostora pristaništa nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura na kojem se SuperUho festival održao prve godine, a potom na dozvoli da festival lani preselimo na jednu od najljepših pozornica na Jadranu, onu na tvrđavi sv. Mihovila gdje smo imali fantastične uvjete za rad uz niz pogodnosti koje nam je osiguralo izvrsno vodstvo same tvrđave. Premda je festival već u drugoj godini održavanja počeo poslovati pozitivno, ostaje činjenica da smo uložili ozbiljan novac u njegovo pokretanje. U pitanju su bila jednim dijelom vlastita sredstva, drugim sredstva naših dobavljača, s kojima smo dogovorili otplatu usluga u skladu s realnim mogućnostima, no najvećim se dijelom radilo o pomoći koju su nam nesebično pružili pojedinci koji vjeruju u ovo što radimo i kojima smo na istoj neizmjerno zahvalni. I upravo zbog tih ljudi nismo sebi mogli dozvoliti da nastavimo funkcionirati po dosadašnjem principu jer bi na taj način navedena sredstva, koja su nam posuđena u najboljoj vjeri, vraćali još barem deset godina, što bi bilo apsolutno neodgovorno s naše strane rekao je te zatim objasnio zašto Grad Šibenik više ne može nastaviti suradnju s Festivalom:
- Na našu žalost zahvaljujući raspršenosti vlastitih ulaganja u kulturu te nepostajanju adekvatne kulturne strategije u sklopu koje bi se postavili prioritetni projekti u koje bi se onda mogla ulagati značajnija novčana sredstva, Grad Šibenik nije bio u mogućnosti izaći nam u susret i omogućiti daljnji razvoj projekta, a da istovremeno uredno izvršavamo obaveze prema tvrtkama i pojedincima koji su istom omogućili postojanje. 

No, kako je naveo Škugor, tada se dogodio poziv Stipe Petrine, načelnika Općine Primošten, te je dogovorena suradnja.