Sa suncem u lito - oprezno

07_07_2012 / 13:33h
 Sa suncem u lito - oprezno

Županijska liga protiv raka će na Rivi upozoriti na važnost zaštite od sunca i prevencije karcinoma kože. Sve koji ne uspiju doći do štanda podsjećaju na savjete prilikom izlaganja suncu.

Županijska liga protiv raka – Split će u subotu (07.07.) od 19 sati na splitskoj Rivi upozoriti na važnost zaštite od sunca i prevencije karcinoma kože. Dijelit će edukativne materijale, po simboličnim cijenama prodavati proizvode za zaštitu od sunca te promovirati rad neprofitnog radija Radio Sunce. Sav prihod će se iskoristiti za edukaciju i prevenciju borbe protiv raka.

Sve koji ne uspiju doći do štanda podsjećaju na savjete prilikom izlaganja suncu – izbjegavajte sunce od 10 do 16 sati, držite se hlada i zaštitite odjećom, redovito i pravilno upotrebljavajte kremu za zaštitu od sunca, no ne zaboravite da ona ne pruža 100% zaštite i ne smije biti povod za duži boravak na suncu.

Savjeti za pravilno korištenje krema za sunčanje

  • Nanosite kremu na čistu i suhu kožu.
  • Koristite puno kreme i nanosite ju često. Krema se lako može isprati, istrljati ili skinuti znojem.
  • Čak i kreme na kojima piše da su vodootporne bi se trebale ponovo namazati na kožu kada izađete iz vode.
  •  Nemojte držati kremu na jako vrućim temperaturama jer one mogu uništiti kemikalije koje štite kožu.
  • Nemojte zaboraviti pogledati rok trajanja na kremi. Većina krema ima rok trajanja dvije do tri godine.

Koji faktor bi trebali kupiti?
  • Niti jedna krema bez obzira na faktor ne može pružiti 100% zaštitu.
  • Ako nije pravilo namazana, krema ne pruža obećanu zaštitu. Zato, važno je pravilno i bogato namazati kremu.
  • Možete kupiti kremu sa zaštitnim faktorom 80, ali ako nije pravilno namazana dobit ćete zaštitu faktora 3.
  • Korištenje višeg faktora nikada ne kompenzira stavljanje nedovoljno kreme.

Izbjegavajte jako sunce

Sunčeve su zrake najsnažnije između 10 i 16 sati. U to vrijeme se ne preporuča biti na otvorenom, čak ni ako je oblačno. Sunčeve zrake prodiru i kroz oblake i također mogu izazvati smetnje zdravlju.

Provjerite jačinu ultraljubičastog zračenja

Jačina zraka izražava se brojevima od 1 do 11, a što je broj veći, veća je i opasnost. Preporučljivo je provjeriti kolikom jačinom sunce zrači štetno ultravioletno zračenje u kraju u kojem se nalazite.

Ne štedite s kremom

Obilno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom koja apsorbira i djelomično filtrira ultraljubičaste zrake. Stručnjaci preporučuju da koristite kreme s faktorom 15 ili višim. Kremu je potrebno obilno nanijeti na svake izložene dijelove tijela barem 15 minuta prije izlaganja suncu. VAŽNO: Potrebno je nanositi količinu od 2mg/cm² što je otprilike 6 punih čajnih žlica za odraslu osobu.

Držite se sjene

Kako ne biste zadrijemali na suncu, držite se sjene. Krošnja drveta zaustavlja oko 60 posto sunčevih zraka, a suncobrani su još bolja zaštita.

Glavu možete zaštititi šeširom sa širokim obodom! Također, pripazite da ne sjedite blizu površina koje jako odražavaju svjetlost poput stakla, vode i pijeska. Sunčev odraz može vam naškoditi i kad ste u sjeni.

Čuvajte oči

Dugotrajno izlaganje očiju suncu može izazvati mrenu i druge bolesti. No, sunčane naočale gotovo u potpunosti štite od UVA i UVB zraka. Prilikom kupnje naočala provjerite koliki im je zaštitni faktor i ne pristanite ni na što manje od 99 posto. Ako nosite naočale s dioptrijom, raspitajte se nudi li vaš optičar stakla koja tamne na suncu.

Štitite se odjećom

Lagane majice s dugim rukavima i duge hlaće ili suknje zaštitit će vas od pjega i bora te vas dugoročno učiniti privlačnijima.

Mnogi misle da nas kreme za sunčanje štite od sunčevih zraka, ali nam one samo djelomično daju zaštitu od sunca.

Stručnjaci ističu kako bi dio vremena trebali provoditi ili u hladu ili nositi laganu odjeću.

Nikada ne biste smjeli koristiti kremu za sunčanje kao dopuštenje da ostanete duže na suncu.