Sunčani Festival znanosti

19_04_2015 / 17:12h  |  Autor: Kristina Tešija  |  Foto: Flickr
Sunčani Festival znanosti

Festival započinje s programom u ponedjeljak 20. travnja i obilježit će se u petnaest hrvatskih gradova. Donosimo samo neke od niza zanimljivosti iz bogatog sunčanog programa u Splitu, Zadru i Dubrovniku.

Ovogodišnje, 13. izdanje Festivala znanosti zasjat će u znaku Sunca, zvijezde s kojom živimo i zvijezde zahvaljujući kojoj živimo, a u 2015. obilježavamo i Međunarodnu godinu svjetlosti, pa je jasno zašto je za simbol ovogodišnjeg Festivala odabran ovako sjajan simbol. Festival znanosti se, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u suradnji s British Councilom kontinuirano organizira od 2003, a ovogodišnji Festival započinje s programom u ponedjeljak 20. travnja i obilježit će se u petnaest hrvatskih gradova. Donosimo samo neke od niza zanimljivosti iz bogatog sunčanog programa u Splitu, Zadru i Dubrovniku.

Split: od predavanja do partyja

Službeno otvaranje 13. Festivala znanosti u Splitu održat će se u ponedjeljak, 20. travnja u Galeriji umjetnina s početkom u 11 sati. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu moći ćete saznati kakvo je značenje sunca u slavnoj Platonovoj pećini (13:00h), poslušati priču o fotonu (15:00h) i saznati više o astigmatizmu (17:00h). Nastavnici matematike će u kinoteci Zlatna vrata imati priliku saznati kakva je to sunčana strana matematike (17:00h), a najmlađi će u Gradskom kazalištu lutaka čuti priču o aspirinu (18:00). Za sam kraj prvog dana rezerviran je tradicionalni Znanstveni kafić u kavani Lvxor s početkom u 19 sati, na temu koja je okupirala javnost posljednjih mjeseci – Nuspojave necijepljenja.

Utorak je rezerviran za predavanja o morskim psima Jadrana (10:00) i znanstvenom ronjenju (11:00) u Prirodoslovnom muzeju i zoološkom vrtu Split, te predavanja o evoluciji pigmentacije kože u ljudi (18:00), životu u podzemnom svijetu bez sunca (17:30) i nastajanju boja u oku (19:00) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, dok ćemo u kinoteci Zlatna vrata imati priliku saznati kojih to šest brojeva oblikuje svemir (18:30). Znanstveni kafić, ovog puta s početkom u 18 sati, rezerviran je za dokaze u medicini i prepoznavanje neutemeljenih terapija.

Srijeda, 22. travnja, donosi nam pregršt novih događanja za najmlađe; učenici osnovnih škola doći će na svoje zahvaljujući brojnim radionicama na Kemijsko-tehnološkom fakultetu gdje će moći, s početkom u 10 sati, slikati se s Dexterom, pogledati izložbu periodnog sustava elemenata načinjenog od sapuna, saznati je li moguće hodati po vodi, napraviti divovske balone od sapunice i pogledati kako izgledaju šaljivi i poučni kemijski pokusi. Na Medicinskom fakultetu učenici će moći sudjelovati u Splitwartsu, maloj školi čarobiranja, s početkom u 16:30.

U četvrtak 23. travnja na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje učenici osnovnih i srednjih škola pokazat će pokuse i istraživačke radove na kojima su radili, a prisutni će imati priliku i pogledati izložbu pod nazivom Umjetnost u službi znanosti, a program će započeti u 9:30. Program će preseliti na splitsku Rivu gdje će svi znatiželjnici moći od 11 sati prisustvovati prezentacijama mjerenja volumena i kapaciteta pluća (spirometrija), pregleda stopala (foot scan) i saznati više o Suncu kao izvoru života u moru (s početkom u 16 sati). Znanstveni kafić (s početkom u 18 sati) će postaviti pitanje Kuda ide ovaj svijet? i pozabaviti se klimatskim promjenama, a u Gradskoj knjižnici Marka Marulića obilježit će se Noć knjige 2015., također s početkom u 18 sati.

Petak je rezerviran za eksperimente iz fizike na temu svjetlosti (Prirodoslovno-matematički fakultet) s početkom u 14 sati, radionicu gledanja nevidljivog u Dioklecijanovim podrumima (16:00), ali i za predavanje o tome kako prepoznati dobar pršut (kinoteka Zlatna vrata) s početkom u 18 sati. Večer (od 21:50) je rezervirana za promatranje noćnog neba na obali Bačvice.

Posljednji dan festivala, subota 25. travnja, rezerviran je za upoznavanje strukturnih boja (Gradska knjižnica Marka Marulića, 9:00h), čovjekovog tijela (Medicinski fakultet, 10:00h) i radionicu klorofiloteke za učenike osnovnih škola (Prirodoslovno-matematički fakultet, 10:00h). Festival će završiti velikim Astropartyem na Obojenoj svjetlosti s početkom u 22 sata.

Radionice, izložbe i predavanja u Zadru

I Zadar će obilježiti ovogodišnje izdanje Festivala brojnim radionicama, izložbama i predavanjima. U ponedjeljak će se u osam sati ujutro otvoriti izložba Boje sunčeva spektra u Trgovačkom centru Relja koja će biti otvorena svih dana Festivala. Predškolci će na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru sudjelovati u radionici o Sunčevu sustavu (9:00h). Školarci će imati priliku sudjelovati u radionici Sunce u frazemima (TC Relja, 13:05h), a u Gradskoj knjižnici Zadar svi će zainteresirani moći poslušati predavanja Je li Dalmacija samo sunce i more? i Zašto se vampiri boje sunca? (s početkom u 17:00h).

U utorak, 21. travnja, predškolci i niži razredi osnovnih škola mogu sudjelovati u radionici Putovanje male kapljice (DV Kocka kockica, 9:30h), školarci će moći čuti više o Suncu u reklamama (OŠ Šime Budinića, 13:00h) i Suncu u frazemima (OŠ Krune Krstića, 13:05h), a enofili mogu poslušati kako sunce utječe na kvalitetu vina (Laboratorij za eno-pedološke analize, 10:00h).

Treći dan Festivala u Zadru obilježit će se radionicom o Sunčevoj energiji kao temelju za kvalitetu voćnih sokova (JK „Uskok“ – SL „Vitrenjak“, 11:00h), prezentacijom Čudovišta iz mračnih dubina (OŠ Šime Budinića, 17:00h) dok će na zadarskoj rivi Zadrani baciti smeće na sunce (15:00h).

U četvrtak će srednjoškolci u gimnaziji Vladimir Nazor moći poslušati predavanje o Luju XIV. – Kralju Suncu u 8 sati ujutro, a učenici viših razreda osnovne i nižih razreda srednjih škola moći će prisustvovati radionici Sunce u hrvatskom jeziku (OŠ Petra Preradovića, 8:45h) i radionici literarne animacije na temu romana Karla Brucknera Sadako hoće živjeti u OŠ Zadarski otoci s početkom u 18:20.

Školarci koji se vole gibati moći će se okušati u radionici Volim se gibat, gibat! koja će se održati u petak u OŠ Šime Budinića (9:30h), dok će oni emotivniji imati priliku saznati više o Suncu i emocijama (gimnazija Vladimir Nazor, 9:35h).

Posljednji dan Festivala obilježit će se u Muzeju antičkog stakla Zadar predavanjem Koncesija, monetizacija, sekuritizacija, privatizacija... Na kojoj je strani sunce za naše autoceste? Mate Kosora, s početkom u 10 sati.

U Dubrovniku saznajte što je Sunčeva pećnica i još

Ponedjeljak je u Dubrovniku rezerviran za niz radionica za predškolce i osnovnoškolce u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Najmlađi će tako moći saznati više o Sunčevim zrakama, skrivenom Suncu, tajnoj vezi Sunca i kiše, Sunčevom sustavu i Sunčevoj pećnici. Sve radionice će započeti u 11 sati.

U utorak će se u Sveučilištu u Dubrovniku održati dva predavanja za učenike nižih razreda osnovnih škola; Utjecaj Sunca na život na Zemlji (9:00h) i Sunčevo zračenje i tehnologije uporabe Sunčeve energije (9:30h).

U srijedu će najmlađi saznati više o povijesti Dubrovnika, Jadrana i Mediterana (Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 11:00h), u četvrtak o Suncu kao motoru koji pokreće Zemlju (Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, 10:00h), dok je petak kao posljednji dan festivala rezerviran za radionicu/predavanje Od zrake Sunca do plodova mora (Sveučilište u Dubrovniku, 10:00h).

Više informacija saznajte na službenoj stranici.