Car sharing u Dubrovniku

25_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Avant car, PR
Car sharing u Dubrovniku

Car sharing - sukorištenje automobila - je sustav korištenja osobnih vozila koje je alternativa vlasništvu, a nadogradnja mreže javnog prijevoza.

Dubrovnik će uskoro postati prvi grad u Hrvatskoj sa 100% električnim sustavom car sharinga - sukorištenja vozila, koji će građanima omogućiti korištenje električkih vozila putem aplikacije.
Na sedam dubrovačkih lokacija uskoro će, u sklopu pilot-projekta, biti raspoređeno prvih trideset vozila sustava Avant2Go. Građani zainteresirani za korištenje usluge, već se sada mogu registrirati i preuzeti aplikaciju, a vozilima će se moći koristiti od druge polovine studenoga.

Car sharing je sustav korištenja osobnih vozila koje je alternativa vlasništvu, a nadogradnja mreže javnog prijevoza.
- Smatramo kako će ova usluga pomoći rasterećenju prometne infrastrukture i parkirališta, što nam je trenutačno jedan od osnovnih fokusa, a podrazumijeva i sve ostale pozitivne aspekte kojima Grad teži poput održivosti, energetske učinkovitosti i očuvanja okoliša - rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

- Među glavnim su prednostima sustava: vožnja bez buke i emisije štetnih plinova, dostupnost usluge širokom krugu ljudi, jednostavno korištenje usluge 24/7 putem pametnog telefona te osigurana parkirališna mjesta - kazao je Matej Čer, osnivač tvrtke Avant car, koja će pružati uslugu sukorištenja u Dubrovniku.