Biti student u doba korone

01_04_2020  |  Autor: Tina Brzić, dip.psih.  |  Foto: Engin Akyurt, Pixabay
 Biti student u doba korone

Dragi studenti, ovim putem želim vam barem malo olakšati s par savjeta i razmišljanja u odnosu na trenutnu situaciju - piše Tina Brzić, dip.psih., i donosi savjete kako se nositi s novim izazovima pred nama.

U doba korone… Nažalost takav je česti početak naših današnjih rečenica, izjava, razmišljanja i strahova. Samo prije mjesec dana, korona virus djelovalo je kao nešto strano i daleko što se ne događa nama, već nekim drugim ljudima, tamo daleko, na drugom kraju svijeta. I sada je tu. Kao da nam korona nije dovoljna, krenuli su i potresi. Naš glavni grad teško je pogođen nizom potresa i cijela država suosjeća s građanima Zagreba. Nadalje, svi se pitamo što će biti dalje.

Jedan je način da se obmanjujemo, drugi  je gledanje isključivo negativnog aspekta

U razgovoru s raznim ljudima primjećujem dva različita načina nošenja s aktualnom kriznom situacijom. Jedan je način da se obmanjujemo kako se ovo doista ne događa, priželjkujemo da je sve san iz kojeg ćemo se probuditi, ne vjerujemo da se virus tako lako prenosi i da odnosi tolike živote. Drugi način je gledanje isključivo negativnog aspekta cijele situacije, strah od gubitka života koji je izjednačen sa strahom života nakon epidemije, gospodarski globalni krah, mogućnost pojave inflacije i slično.

Kada promatram sadašnjost i situaciju u kojoj se nalazimo, razmišljam o mladima, o studentima. Koliko je teško biti na početku (začetku) odraslog života u doba krize, globalne krize, straha od budućnosti, gospodarske nestabilnosti, izoliranosti, promjena. Smatram da je jako bitno da u ovome svemu jedan dio naših razmišljanja i podrške usmjerimo upravo prema toj populaciji, mladima, studentima koji će ovo sve naslijediti i rješavati.

Stavimo se u poziciju studenata koji uz sav strah i paniku moraju nastaviti učiti i zaslužiti diplome

Studensko doba u mnogo segmenata je najljepše doba života, no ujedno i vrlo stresno i zahtjevno. Od njih se puno očekuje i stavlja im se pritisak da na njima svijet ostaje. Njihove obitelji žrtvovale su mnogo kako bi im djeca mogla studirati. Nadalje, fakultetski program ima svoju dinamiku koja zahtjeva mnogo učenja, praćenja predavanju, praktikuma i još raznih obaveza.

Uz sve navedeno, sada je tu i korona virus. Većina studenata nosi se s dodatnim pritiskom kako nastaviti studirati, kako nastaviti učiti, što će biti dalje, hoće li moći sve stići. Zamislimo se na trenutak kao odrasli i stavimo se u poziciju studenata koji uz sav strah i paniku moraju nastaviti učiti i zaslužiti diplome iz svojih budućih zanimanja, a cjelokupna budućnost je upitna. Pozicija nije nikako lagana, a ni ugodna.

Unatoč svemu, pronađite vremena za zabavu - družite se virtualno sa svojim prijateljima

Dragi studenti, ovim putem želim vam barem malo olakšati s par savjeta i razmišljanja u odnosu na trenutnu situaciju.

Ono što možete napraviti za sebe jest:

- Brinuti o svojim osnovnim tjelesnim potrebama – hranjenju, spavanju i sl.

- Napraviti strukturu svakodnevnice unutar doma koja uključuje sve vaše aktivnosti, kao i do sada – vrijeme učenja, vrijeme slušanja predavanja, rekreacija, odmor, druženja s prijateljima, i sl. na način prilagođen uvjetima izolacije

- Napraviti malo manje pretenciozan raspored učenja uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju. Realitet je kako se svi nalazimo u životno opasnoj situaciji i ne znamo što će biti dalje, tako su nama svima i izvedbe malo lošije, sporije, nefokusiranije. Ako smo u dodiru s realitetom, nećemo izgorjeti.

- Tražiti od svojih profesora rokove i rasporede kako barem u tom dijelu ne bi trebali biti u neizvjesnosti.

- Aktivirati se sa svojim idejama i prijedlozima u studenski odbor. Za sve je ovo nova situacija, popularno rečeno bez presedana, i svaki prijedlog i razmišljanja su dobrodošla.

- Tražiti podršku u svojim prijateljima i razgovarati o svim brigama i strahovima koje imate. Kada nešto podijelimo s drugima to dobiva svoje mjesto i onda puno lakše iz naših prijašnjih resursa nalazimo načine kako se nositi s tim, za razliku od potiskivanja kada strah i anksioznost samo rastu.

Ukoliko vam prijatelji nisu dovoljni, obratite se nekom za stručnu pomoć. Sada ima mnogo online i telefonskih linija za pomoć. Baš kao što većina ljudi u izolaciji razmišlja o zadržavanju tjelesne kondicije, apeliram da se angažiramo i prema održavanju mentalne higijene.

Unatoč svemu, pronađite vremena za zabavu. Družite se virtualno sa svojim prijateljima, gledajte zajedno online predstave, filmove, koncerte. Njegujte svoje trenutke opuštanja i zabave.

Kada preživite ovo iskustvo razvit ćete vrlo vrijednu vještinu

Kada njegujemo sve aspekte našega života, onda smo jači, stabilniji i mirniji kao osobe. Znam kako nije uopće lagan zadatak biti student u doba korone i obavljati sve što se od vas očekuje. Budite blagi prema sebi, uskladite vlastita očekivanja u odnosu na realnu situaciju u kojoj se svi nalazimo i pokušajte što više biti „ovdje i sada“. „Ovdje i sada“ ići dan po dan, zadatak po zadatka, pokušati ne razmišljati previše o budućnosti koja je sada neizvjesna. Ukoliko dođe do opetovanog razmišljanja i straha o budućnosti, razgovarajte o tome s nekim (prijateljem, profesorom ili stručnom osobom), nemojte ništa potiskivati. Tražite od svojih profesora da se također prilagode trenutnoj situaciji i što više vam izađu u susret s jasnom strukturom i realnim rokovima.

Nije lako biti student u doba korone, no kada preživite ovo iskustvo razviti ćete vrlo vrijednu vještinu prilagodbe i snalaženja u novim situacijama, a to će vam zasigurno omogućiti opušteniji budući život u poslovnom, ali i privatnom segmentu. Sretno!

www.psiholog-tinabrzic.com