Studiranje u Grazu - i više od toga

21_06_2013 / 10:53h  |  Autor: Marja Radić
Studiranje u Grazu -  i više od toga

Sve što ste željeli znati o studiranju u Grazu mogli ste čuti na kulturno-obrazovnoj prezentaciji austrijskih studenata. Posebno su zanimljivi odsjeci koji se bavi učenjem o tržištu Rusije, Indije, Meksika i Kine, te te Međunarodni poslovni program.

Sve što ste željeli znati o studiranju u austrijskom gradu Grazu mogli ste čuti na kulturno-obrazovnoj prezentaciji austrijskih studenata Markusa i Christiana koju su u srijedu održali u prostoru Info zone. Tako su, uz poznate austrijske brandove, predstavili i način života koji se ne razlikuje puno od hrvatskog; uz dobru hranu, pivo i restorane, jedna od najdražih aktivnosti Austrijanaca je dugotrajno ispijanje kave. Ova mala država najpoznatija je po cijenjenju kulture i umjetnosti, a upravo je Graz 2003. godine proglašen svjetskim gradom kulture.

Od osam fakulteta koliko ih ima ovaj živopisan grad, ovaj entuzijastični dvojac nas je pobliže upoznao s Fakultetom primijenjenih znanosti, FH Joanneum – Graz, kojeg pohađa 3600 studenata na tri lokacije. Fakultet postoji već devet godina, a nalazi se blizu studentskog doma. Ima bogatu knjižnicu koju se može iznajmiti za predstavljanje svojih projekata i promocija, a razvili su i buddy and tandem programe za pomoć u snalaženju tek pristiglih stranih studenata. Osim dodatnih beneficija kao što je besplatan wi-fi, tu je i široka ponuda sportskih aktivnosti.

Aktivna su 36 studijska programa u nekoliko područja znanosti: medicina, menadžment, informatika i IT-tehnologije, dizajn, arhitektura, mediji, elektronika... Posebno su zanimljivi odsjeci Menadžment tržišta u nastajanju koji se bavi učenjem o tržištu Rusije, Indije, Meksika i Kine, te Međunarodni poslovni program čija su predavanja na engleskom jeziku u potpunosti fleksibilna.

Pozitivne dojmove o fakultetu mogli smo čuti i u videu kojeg su nam Markus i Christian pokazali. Nisu iznijeli samo korisne informacije već su se pobrinuli da prisutni osjete doživljaj života u Austriji kroz bolje upoznavanje same zemlje i kušanje njenih delikatesa, točnije bućinog ulja. Nadamo se kako će ovakvih gastro-multimedijalnih prezentacija biti više jer su pravi način za upoznati druge zemlje i kulture.