Studiraj u Francuskoj

15_03_2022  |  Autor: I.Z.  |  Foto: unsplash.com
Studiraj u Francuskoj

Vlada Francuske Republike i AMPEU otvorili su poziv za stipendije u području tehničkih znanosti za akademsku godinu 2022./23. Rok za prijavu je 15. travnja.

Otvoren je poziv na podnošenje prijava za stipendije Vlade Francuske Republike u akademskoj godini 2022/2023. Stipendije pokrivaju studij i stručno usavršavanje u područjima tehničkih znanosti.

Stipendije za dvogodišnji diplomski studij iz područja tehničkih znanosti

Ove stipendije su namijenjene studentima koji će pohađati diplomski studij iz znanstvenog područja tehničkih znanosti (prioritetna polja: aeronautika, inženjerstvo i informatika) na visokoškolskim ustanovama u Francuskoj. Trajanje stipendije je deset mjeseci tijekom dvije akademske godine. Stipendiranje počinje u rujnu akademske godine 2022./2023. Prednost će imati kandidati koji se prijave na studij na sljedećim institucijama Institut Supérieur de l’aéronautique et de l’Espace (Toulouse), ENSTA Paris (Institut Polytechnique de Paris), CentraleSupélec (Université Paris-Saclay) i Ecole Polytechnique Paris.

Stipendije za jednogodišnji diplomski ili poslijediplomski studij svih znanstvenih područja

Ove stipendije namijenjene su studentima koji će u akademskoj godini 2022./2023. pohađati diplomske ili poslijediplomske studije svih znanstvenih područja na visokoškolskim ustanovama u Francuskoj. Trajanje stipendije je devet mjeseci, a razdoblje stipendiranja počinje u listopadu 2022. godine. Za stipendiju se ne mogu prijaviti studenti koji su već koristili ovu stipendiju.

Stipendije za diplomsko ili poslijediplomsko stručno usavršavanje

Ove stipendije su namijenjene mladim stručnjacima i studentima hrvatskih visokih učilišta koji su upisani na diplomske ili integrirane sveučilišne studije te poslijediplomske studije svih znanstvenih područja. Stipendije nude mogućnost kandidatima da provedu mjesec dana na visokoškolskim ustanovama ili znanstveno-istraživačkim institutima u Francuskoj u sklopu stručnog usavršavanja. Stručno usavršavanje se mora odraditi do kraja 2022. godine.
Financijska potpora

Francuska strana osigurava isplatu financijske potpore tijekom boravka u Francuskoj, a troškove putovanja stipendista u Francusku snosi hrvatska strana, odnosno Agencija za mobilnost i programe EU-a. Ne postoji mogućnost snošenja troška studija (školarine) na izabranome francuskom sveučilištu osim kandidatima koji se prijavljuju za stipendije za studij iz tehničkih znanosti (navedene pod 1.) do najviše 5.000,00 € za jednu akademsku godinu.

Prijava

Svi kandidati moraju za prijavu predati:
• otisnut, ispunjen i potpisan on-line prijavni obrazac ispunjen na hrvatskome jeziku,
• životopis na engleskom ili francuskom jeziku,
• presliku diplome najviše završene razine obrazovanja, prijepis ocjena posljednje završene i trenutne razine studija (ne treba prevoditi sa hrvatskog),
• prijedlog projekta (studijski plan),
• prihvatno pismo francuske ustanove ili dokaz o uspostavljenome kontaktu s odabranim visokim učilištem
• presliku domovnice (neovjerenu kopiju ne treba prevoditi)
• dokaz o znanju francuskoga ili engleskoga jezika, ovisno o tome na kojem se jeziku održava studij ili stručno usavršavanje (poželjno, ali nije obavezno)
• pismo preporuke hrvatske ustanove ili poslodavca iz kojega je vidljiva potpora kandidatu za odlazak na predloženo stručno usavršavanje (samo za stipendije za diplomsko i poslijediplomsko stručno usavršavanje)

Dobitnici stipendija će naknadno dostaviti originalne dokumente na uvid Veleposlanstvu Francuske Republike. Znanje francuskoga jezika je prednost, ali nije uvjet za dodjelu stipendije.

Prijavu za stipendiju, na engleskom ili francuskom jeziku, treba poslati u dva primjerka. Jedan se šalje Veleposlanstvu Francuske Republike na adresu

VELEPOSLANSTVO FRANCUSKE REPUBLIKE U RH
SLUŽBA ZA SURADNJU I KULTURNU DJELATNOST (SCAC)
Almeria centar, Ul. grada Vukovara 284b, 10 000 Zagreb,
s naznakom „za natječaj za stipendije“
.

Drugi primjerak se šalje Agenciji za mobilnost i programe EU-a na adresu

AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,
s naznakom: „za stipendiju Vlade Francuske Republike“
.

Više informacija možeš naći na ampeu.hr.

Rok za prijavu: 15. travnja 2022. godine.