Odrasli govore što treba mladima

27_08_2012 / 11:23h  |  Autor: Domagoj Morić
Odrasli govore što treba mladima

- Treba prihvatiti ideju da djeca i mladi zaista mogu nešto napraviti, a ne da odrasli kažu što bi trebalo zanimati mlade - kaže profesor Ross VeLure Roholt.

Studiji o mladima za mlade u svijetu nisu nikakva novost, ali u nas se još uvijek nedovoljno glasno o tome govori, kao i o ostalim oblicima neformalnog obrazovanja.

Ovaj interdisciplinarni izvaninstitucionalni oblik studija već treću godinu organizira Mreža mladih Hrvatske, a o samom studiju ispričao nam je profesor Ross VeLure Roholt koji je u ožujku vodio kolegij Youth participation and Youth Studies – international practice. Sa School of Social Work pri Sveučilištu u Minnesoti, gdje profesor Roholt predaje, MMH surađuje od 2009. godine.

– Svrha i uloga Programa Studija o mladima za mlade je povezati organizacije za mlade, mlade i osobe koje rade s mladima kako bi se unaprijedili javni programi za mlade – kaže Roholt. Osnovna pitanja koja kreiraju program u njegovom matičnom Sveučilištu su, kaže: Tko su mladi?, Zašto smo zabrinuti za mlade?, Kako radimo s mladima? te Što ja radim?, odnosno što studenti mogu napraviti i čemu će se posvetiti u radu sa mladima.

– Potičemo studente na rad u zajednici, da promatraju zajednicu i da se sa zapažanjima vrate u učionicu te ih povežu sa teoretskim znanjem i obrnuto, a poanta je da konstantno izazivaju teoriju – objašnjava Roholt princip predavanja na svom Sveučilištu.

Treba prihvatiti ideju da djeca i mladi zaista mogu nešto napraviti

Pošto je, osim u SAD, radio i u Sjevernoj Irskoj i Nizozemskoj, može dati usporedbu u pristupu studentu u te tri zemlje. – Glavna razlika je ta što se u Sjevernoj Irskoj i Nizozemskoj primjenjuje holistički pristup koji je usmjeren na cijelu osobu, radi se na više neformalan način, više se vode razgovori sa mladima o tome što oni žele od života, dok se u SAD-u kreiraju programi koji će iznjedriti određene rezultate koji će zadovoljiti kriterije odraslih, često bez konzultacije sa mladima, iako se u zadnje vrijeme to mijenja.

Na pitanje kako postići da mladi postanu zaista aktivni građani, Roholt odgovara: - Prvo, treba prihvatiti ideju da djeca i mladi zaista mogu nešto napraviti, a ne da odrasli kažu što bi trebalo zanimati mlade. To znači da treba razgovarati sa mladima na iskren i otvoren način, i pokušati shvatiti što ih zanima, jer mladi baš i nisu imali priliku izraziti svoje mišljenje o tome pred odraslima.

Za studij u organizaciji MMH-a u kojem je sudjelovao smatra da je odlična prilika da se otvori prostor za razmišljanje o važnim temama, te naglašava: – To je vrlo vrijedno - promišljati o određenim temama, raditi na nekim novim temama i primijeniti ih nakon povratka kući, a kroz cijeli proces imati podršku!

Prijavi se na Studije za mlade!

Prijave za ovogodišnji Studije koji će se baviti temama Sudjelovanje mladih u društvu te Građanski aktivizam i obrazovanje otvorene su do 03. rujna. Više saznajte na linku!