Volontiranje od Meksika do Splita

21_01_2016  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
Volontiranje od Meksika do Splita

Dvadesetjednogodišnja Ana Radelja vratila se pred koji mjesec sa šestotjednog volontiranja u dalekom Meksiku, a njezina vršnjakinja, Španjolka Olalla Estoa Cao, stigla je u Split da bi sudjelovala u projektu World in the City...

AIESEC je, poznato je, međunarodna studentska organizacija koja svoj ogranak ima i u Splitu i koja realizira različite programe studentske mobilnosti - od prakse do volontiranja. Upravo su uz mobilnost vezane dvije friške priče o volonterskim iskustvima u međunarodnim projektima putem AIESEC-ova programa Global Citizen.
U uredu splitskog ogranka AIESEC-a na Ekonomskom fakultetu razgovarali smo s dvije simpatične studentice, ujedno i članice ove organizacije, koje su odlučile s nama podijeliti svoje dojmove.

Dvadesetjednogodišnja Ana Radelja vratila se pred koji mjesec sa šestotjednog volontiranja u dalekom Meksiku u sklopu projekta Impacting kids. Njezina vršnjakinja, Španjolka Olalla Estoa Cao, tek je početkom siječnja stigla u Split da bi sudjelovala u projektu World in the City.

Volontiranje u dalekoj Guadalajari

Anu su preko Atlantskog oceana u grad Guadalajaru odvukli ljubav prema volontiranju s djecom, meksičkoj kulturi i španjolskom jeziku, s kojima se prvi put susrela još u djetinjstvu preko televizijskih serija.
- Odlazak tamo bio je uistinu prekrasno iskustvo, iako sam bila jedini međunarodni praktikant. No i to je imalo svojih prednosti, budući da sam imala kraljevski tretman i vodili su me zbilja posvuda. Radila sam kao edukator u ustanovi Ministerios de Amor koja skrbi o djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, a imala sam i dovoljno slobodnog vremena za putovanja po čitavom Meksiku. Upoznala sam mnogo drugih članova AIESEC-a koji su mi omogućili da što bolje upoznam lokalne ljude, kulturu i naravno odličnu hranu – pojasnila nam je Ana.

Iako je volonterima osiguran smještaj te barem jedan obrok dnevno, od sudionika se očekuje da sami pokriju troškove puta i osiguraju si džeparac. U Aninom slučaju, ovi troškovi iznosili su oko 2000 eura, no oni, dakako, mogu biti i značajno manji, ovisno o zemlji u kojoj putem AIESEC-a odlučite volontirati.

Olalla će Splićane učiti španjolski

Dinamična Olalla u Hrvatsku je došla kako bi iskoristila dvomjesečnu pauzu svoje Erasmus studentske mobilnosti, a već je odlučila da će ovakvo iskustvo ponoviti ako ikako bude mogla.
- Uvijek želim biti korisna, putovati i usavršavati se. U Split sam stigla prije pet dana, ali već se osjećam kao kod kuće. Inače, ovo mi je prvi put da sam posjetila vašu zemlju, pa zbilja uživam u istraživanju i upoznavanju grada i novih ljudi. Posebno mi se sviđa ugodna klima, a cijene svega zbilja su niske za moje pojmove – komentirala je Olalla koja će u sklopu projekta zainteresirane Splićane i Splićanke učiti španjolski jezik.
- Trenutno smo u pripremama za provedbu projekta. Naime, nitko od nas koji ćemo držati jezični tečaj nije profesor. Ideja je da tijekom pet tjedana svima koji žele naučiti španjolski ponudimo nešto drugačiji, interaktivni pristup učenju jezika, putem radionica i igara – zaključila je Olalla.

Inače, svi zainteresirani za učenje jezika od izvornog govornika mogu se javiti AIESEC-u i priključiti se bez obzira na godine i predznanje. Cijena tečaja je simboličnih 120 kuna, a održavat će se na Ekonomskom fakultetu tri puta tjedno, po 90 minuta.