S4S-ovce ne treba uvjeravati

05_12_2012 / 03:39h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: S4S
S4S-ovce ne treba uvjeravati

Osim što povećava šanse za zaposlenje volonterstvo dokazano diže samopoštovanje, jača socijalne vještine i utječe na društvene promjene. Vrijedne SZS-ovce ne treba uvjeravati u dobrobiti volontiranja.

Splitski Studenti za studente predstavili su prošlog četvrtka u dvorani Sveučilišne knjižnice svoj mjesec volontiranja - besplatnog dobrovoljnog rada koji osim oplemenjivanja pojedincu nudi i mogućnost pravog zaposlenja.

– Volontiranje je navika srca i namjera uma poručila je brojnim posjetiteljima Tanja Radić iz udruge Mi. Volonterski centar Split je organizirao edukaciju o volonterstvu, pisanju projekata i komunikacijskim vještinama za 25 mladih ljudi od kojih se čak osam po završetku projekta zaposlilo. Zahvaljujući kontaktima na radionicama te stečenim vještinama dobili su priliku za rad. Osim što povećava šanse za zaposlenje volonterstvo dokazano diže samopoštovanje, jača socijalne vještine i utječe na društvene promjene. Volontiranje je neplaćeno i dobrovoljno i u njega ne spada popularno stručno osposobljavanje, obilno honorirano sa tisuću i šesto kuna.

Vrijedne SZS-ovce ne treba uvjeravati u dobrobiti volontiranja. Oni su tokom studenog odradili tri volonterske akcije posjetivši centar Juraj Bonaći, družeći se s djecom Maestrala i učeći znakovni jezik u Udruzi gluhih i nagluhih osoba naše županije. Ovo nije prva humanitarna akcija koju su agilni studenti ostvarili. Za prosinac su najavili prikupljanje igračaka za djecu u splitskoj bolnici te akciju darivanja krvi. Ovom predstavljanju su nazočili predstavnici spomenutih udruga i institucija koji su se zahvalili na uspješnoj suradnji te djeca Maestrala koja su se obradovala susretu sa studentima i na kraju zaplesala uz bezvremensku dječju budnicu Kad se male ruke slože.

U četiri godine djelovanja udruga Studenti za studente se premetnula u jednu od prepoznatljivijih udruga na Sveučilištu. Vođeni krilaticom djela a ne riječi ostvarili su uspješne projekte internetskog portala szssplit.hr sa preko trideset tisuća posjeta mjesečno i realizirali trideset i četiri emisije na Radio Suncu u kojima obrađuju teme iz svakodnevnog studentskog života.

Predsjednica Udruge Romana Caktaš uspješan rad Udruge objašnjava time što Udruga nije ograničena samo na jedan fakultet pa su zastupljeni studenti sa cijelog Sveučilišta. Članovi dobivaju priliku za rad u novim područjima, usavršavanje u informatičkim i komunikacijskim vještinama te nova prijateljstva i prilike za putovanja. Romana je prije predsjedničke pozicije vodila radio emisiju i pisala, a volontirati je započela u Maestralu još u srednjoj školi. U Udruzi Studenti za studente trenutačno volontira tridesetak članova, a regrutacija se obavlja jednom u svakom semestru.

Ukoliko imate sklonosti ovakvom društvenom angažmanu i altruizmu uključite se u ovakve volonterske aktivnosti i budite promjena koju želite vidjeti u svijetu!