Studenti uče pisati projekte

23_02_2015 / 14:59h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: D. Č.
Studenti uče pisati projekte

Info zona je u siječnju počela educirati studente Sveučilišta u Splitu te predstavnike studentskih organizacija u pisanju projekata za Erasmus +. Studentskih ideja i interesa ne manjka - uvodno predavanje slušalo je gotovo 90 studenata!

Djelatnici Info zone Darko Čop i Ada Reić, početkom siječnja 2015. u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, održali su uvodnu edukaciju za prijavu projekata na program Erasmus + koja je namijenjena studentima Sveučilišta u Splitu, kao i predstavnicima studentskih organizacija.

Erasmus+ je program Europske Unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta za razdoblje od 2014. do 2020 godine. Cilj programa Erasmus+ jest učinkovito korištenje mogućnosti europskog ljudskog i socijalnog kapitala, pritom slijedeći načelo cjeloživotnog učenja povezivanjem potpore formalnom, neformalnom i informalnom učenju u područjima obrazovanja, osposobljavanja i mladih. Programom se također pružaju veće prilike za suradnju i mobilnost s partnerskim državama, posebno u područjima visokog obrazovanja i mladih.

Program Erasmus+ nastavak je postignuća ostvarenih tijekom više od 25 godina provedbe europskih programa u područjima obrazovanja, osposobljavanja i mladih koji obuhvaćaju dimenziju suradnje unutar Europe i međunarodne suradnje te je rezultat spajanja nekoliko europskih programa koje je Europska Komisija provodila u razdoblju 2007. – 2013. Kada se govori o mogućnostima za mlade, ključan program u tom razdoblju bio je program Mladi na djelu (Youth in Action).

Objedinjeni Erasmus + program nudi pregršt mogućnosti za mlade, za organizacije mladih i za mlade te prilike za stjecanje znanja, vještina i kompetencija na osobnoj i profesionalnoj razini. Tijekom edukacije studenti su detaljnije upoznati s ključnim aktivnostima programa, od kojih je poseban fokus bio stavljen na Ključnu aktivnost 1, odnosno mjeru Mobilnost u svrhu učenja za pojedince koja se najdirektnije tiče mladih.

Također, imali su priliku vidjeti kako izgleda dobro osmišljen projekt na primjeru projekta P.U.L.S.E. koji je Info zona prijavila na Natječaj programa Erasmus + u listopadu 2014., a koji je osvojio najviše bodova od svih prijavljenih projekata (97 od ukupno 100 projektnih bodova). Studenti su upoznati i s osnovnim alatima traženja partnerskih organizacija kao i neformalnim edukacijama koje će im pomoći u osmišljavanju i kontekstualiziranju projektne ideje te u jačanju vlastitih kompetencija i vještina.

Studenti imaju i volju i ideje

Da su studenti Sveučilišta u Splitu prepoznali važnost uključivanja u projekte, razumijevanja projektne logike i korištenja prilika i mogućnosti za realizaciju vlastitih ideja koje ovakav program nudi, dokazuje brojka – uvodnoj edukaciji prisustvovalo je gotovo 90 studenata! Studenti su s velikom pozornošću slušali o mogućnostima koje im nudi Erasmus+ a u dijelu predviđenom za pitanja i diskusiju nije nedostajalo njihovih ideja. Kao nastavak edukacije planirano je mentoriranje u manjim grupama koje bi za rezultat trebalo imati prijavu projekata na rokove za natječaj Erasmus +, a s obzirom na interes studenata, ne sumnjamo da će konkurencija biti velika!