Studenti nisu spremni za EU

01_02_2013 / 10:58h  |  Autor: Marja Radić
Studenti nisu spremni za EU

- Vjerojatno ne jer nemamo dovoljno strukturirane programe za to, ali bilo bi dobro da se dogode inicijative samih studenata - odgovorio je profesor na pitanje jesu li splitski i hrvatski studenti kompetentni i spremni za Horizon 2020.

U Sveučilišnoj knjižnici u srijedu se održala javna tribina u organizaciji udruge SplitMisli pod naslovom S faksa na EU burzu na kojoj je predavanje održao dr. Mile Dželalija, profesor fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

Cilj: zaposlenost stanovništva od 75%, obrazovanje veće od 40%

Njegova prezentacija temeljila se na predstavljanju znanstvenih i obrazovnih projekata Europske unije. Jedan od njih je Strategija Europa 2020 čiji su ciljevi zaposlenost stanovništva od 75 posto u dobi od 20 do 64 godine, obrazovanje veće od 40%, ulaganja u istraživanje i inovacije te društvena uključivost i smanjenje siromaštva.

Kao središnji dio ovog programa, posebnu pozornost je dobio Horizon 2020, financijski program koji potiče istraživanja i inovacije, a usmjeren je više prema znanstvenim institucijama, nego prema studentima. Za njega će se izdvojiti 80 milijardi eura, a novac će se početi isplaćivati 01. siječnja 2014. za kada je predviđen početak projekta. Prioriteti su mu znanstvena izvrsnost, tj. stvaranje talenata, njihovo zadržavanje i privlačenje te pristup najboljoj znanstvenoj infrastrukturi za istraživanja, ulaganja u nove tehnologije te briga o klimi, okolišu, energiji i prometu.

Potrebno je provesti reformu doktorskih studija

Profesor Dželalija istaknuo je važnost i Hrvatskog kvalifikacijskog okvira koji bi se trebao povezati s Europskom kvalifikacijskom mrežom radi postizanja i osiguravanja kvalitete u hrvatskom sustavu. Da bi se ista postigla, potrebno je provesti reformu doktorskih studija koji su generatori radnih mjesta, napraviti transparentan prikaz povezivanja obrazovanja s potrebama tržišta rada, za što se najviše zalažu profesori, i osigurati cjeloživotno učenje.

Nekoliko desetaka studenata predavanje je slušalo s velikom zainteresiranošću pa su bili raspoloženi za pitanja i primjedbe. Na pitanje moderatora tribine Bruna Petrušića jesu li splitski i hrvatski studenti kompetentni i spremni za Horizon 2020, profesor je odgovorio: - Vjerojatno ne jer nemamo dovoljno strukturirane programe za to, ali bilo bi dobro da se dogode inicijative samih studenata, njihovo međusobno umrežavanje i povezivanje, da otvaraju svoje tvrtke i zapošljavaju jedni druge.

Bilo bi dobro da se dogode inicijative samih studenata

Josipa Šimić
, koja je iskoristila sredstva iz sličnog EU fonda, dala je savjet da se studenti javljaju sveučilištima i privatnim učilištima te da im kažu svoje ideje, dok je jedan stariji sudionik imao primjedbu na naslov tribine koji po njegovom mišljenju potiče mlade na odlazak iz Hrvatske. Na odgovor moderatora da to nije bila namjera tribine, profesor se priključio i rekao da odlazak na EU burzu ne podrazumijeva i odlazak iz zemlje budući da ćemo biti dio EU-a i konkurirati svojim tržištem rada.

- Naposljetku, može se dogoditi da i na burzi rada u Hrvatskoj bude netko iz Švedske - zaključio je profesor Dželalija uz poruku da ne idu svi istim putem već da pronađu svoj uz vlastite ideje koje će pridonijeti stvaranju nečega.

Zbog službenog puta u Zagreb, rektor Splitskog sveučilišta dr. Ivan Pavić nije prisustvovao tribini, iako je bio najavljen. Tribina je svakako pokazala zanimanje mladih Splićana za europsku budućnost te se nadamo da će ovakvih aktivnosti biti više.