Stručna praksa u Info zoni: Događanja o body piercingu i društvenim mrežama

27_06_2024 / 13:00h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Stručna praksa u Info zoni: Događanja o body piercingu i društvenim mrežama

Nastavna baza Sveučilišta u Splitu

Info zona je nastavna baza Sveučilišta u Splitu pa su studentice Filozofskog fakulteta Mija Martina Očašić i Lucija Radanović u svibnju dio svoje stručne prakse odradile i u klubu za mlade Zona. Lucija je tako organizirala predavanje "Body piercing 101" koje zainteresiranima ponudilo više informacija o piercingu, a Mia Martina provela je fokusnu grupu na temu mladih i društvenih mreža.

- Fokus grupom željela sam utvrditi stavove i percepcije mladih o društvenim mrežama, njihovom osobnom odnosu prema njima, njihovom utjecaju te pozitivnim i negativnim aspektima. U prvom dijelu istraživanja, ispitivao se osobni odnos sudionika sa društvenim mrežama, u drugom dijelu istraživanja, pitanja su se doticala utjecaja društvenih mreža na mentalno zdravlje i emocionalno stanje sudionika, ali i pitanje promjene socijalnih odnosa s obitelji i prijateljima posredstvom društvenih mreža. Treći dio istraživanja odnosio se konkretno na savjete kojima su se željeli ispitati određeni stavovi sudionika za samo korištenje društvenih mreža, te za uspješan balans između virtualnog i stvarnog svijeta - objasnila je Mia.

Stavovi sudionika prilikom provedene fokusne grupe pokazali su se prilično pozitivnima, zaključila je Mia. Većina sudionika složila se da treba uvesti veću disciplinu ili timelimit kako bi se održao balans između offline i online svijeta. Što se tiče samih promjena koje bi se uvele na društvenim mrežama, mladi su naveli da je ključ rješenja veća kontrola anonimnih korisnika koji pišu loše komentare na društvenim mrežama, kao i veća kontrola nad fake profilima. 

- Što se tiče samih savjeta mlađim generacijama, sudionici su naveli kako uvijek treba biti oprezan, ne vjerovati svemu što se plasira, no unatoč svemu više obratiti pozornost na pozitivne aspekte te koristiti društvene mreže ne kao cilj, već kao alat kojim bi širili pozitivnost. Također, ističu kako trebamo imati zdrav odnos prema njima, te ne ovisiti o njima i biti odvojeni od same stvarnosti. Nadalje, sudionici ističu kako nemaju nikakve strahove što se tiče samih društvenih mreža. Štoviše, kada su se dotaknuli pitanja problematike same budućnosti društvenih mreža sudionici su istaknuli svoje predviđanje u kojemu vide svijetlu budućnost i veću zaštitu korisnika - zaključila je Mia.