Stripovi napadaju Makarsku

21_05_2014 / 14:36h  |  Autor: KMaja
Stripovi napadaju Makarsku

Ovogodišnji MaFest nudi druženje sa strip-majstorima, tribine i predstavljanja izdanja, koncerte i zabave a novost je spajanje scenarista i crtača po principu speed-datea.

Makarski  festival stripa službeno je započeo već ovoga ponedjeljka, radionicama Tihomira Tikulina Tice s najmađima po osnovnim školama i dječjim vrtićima, ali program atraktivniji nešto starijim stripofilima punom parom kreće od srijede, kada će se u 19 sati u galeriji Gale Rica otvoriti izložba radova Sonje Gašperov i Mira Župe.

U četvrtak će se u kavani Memory sa početkom u 20 i 30 sati održati dodjela nagrada MaFest-ovog strip-natječaja za osnovnoškolce, uz Intro party, nakon čega se zabava nastavlja u pivnici Pivac i caffe baru Feral.

Najatraktivniji dio programa rezerviran je za petak i subotu – potpisivanje i crtanje, izložba radova posebnih gostiju Festivala u Galeriji Gojak te neizostavna Burza stripova u kongresnoj dvorani hotela Meteor, u petak od 15 do 20 sati, a u subotu od 14 do 19 sati.

U pivnici Pivac i caffe baru Feral za stripofile će u petak od 10 do 12 i 30 crtati i potpisivati Eric Bourgier, Dany, Grzegorz Rosiński, Boris Talijančić, Bane Kerac, Renato Vladimir Renky, od 12.30 do 15 flomastere preuzimaju Pasquale Del Vecchio, Milorad Vicanović Maza, Roberto Zaghi, Krešimir Biuk, Mirko Čolak i Stevan Subić, od 15 do 17 i 30 Jock, Sean Murphy, Sebastijan Čamagajevac, Sonja Gašperov, Esad Ribić i Goran Sudžuka, a od 17 i 30 do 20 sati Štef Bartolić, Bruno Brindisi, Pasquale Frisenda, Goran Parlov, Boro Pavlović i Darko Perović.

U isto će se vrijeme na istom mjestu održavati i tribine i predstavljanje izdanja: u 13 i 55 Njemačka strip scena (Johann Urlich), zatim Pretežno vedro (Ivan Svaguša, Janina Pavić i Mirela Grbić) u 14 i 35, nakon koje će C.B. Cebulski od 15 i 15 biti U lovu na talente, a u 16 i 20 Darko Perović i Stevan Subić pričaju na temu Adam Wild.
Zatim će od 17 sati Žika Tamburić predstaviti Suživot tradicionalnog i elektroničkog izdavaštva: Omnibus i Modesty Comics.  U 17 i 40 slijede Izdevetane domaćice (Matko Vladanović), a ciklus tribina u petak zaključuju Veljko Krulčić i Mladen Viskić sa Čipko i djed Filip.
Nakon tribina, u 19 sati, slijedi druženje na kavi s glavnim gostima – Jock & Sean Murphy, a u 20 i 30 u Vatrogasnom domu Makarska prikazat će se film Bordo - vječna stripovska mladost, nakon kojeg slijedi koncert Dudlaša i after uz DJ Murko.

U subotu crtanja i potpisivanja kreću nešto ranije – već u 10 sati u pivnicu Pivac& caffe bar Feral stižu Eric Bourgier, Dany, Grzegorz Rosiński , Boris Talijančić, Bane Kerac i Boro Pavlović, a od 12 i 30 zamjenjuju ih Pasquale Del Vecchio, Milorad Vicanović Maza, Roberto Zaghi, Mirko Čolak, Stevan Subić i Tihomir Tikulin Tico.
Od 15 sati na istom će se mjestu potpisivati Jock, Sean Murphy, Esad Ribić , Robert Bob Solanović , Goran Sudžuka i Dalibor Talajić, a od 17 i 30 Štef Bartolić, Bruno Brindisi, Pasquale Frisenda, Goran Parlov, Darko Perović i Krešimir Zimonić, a u 20 i 15 na redu je humanitarna akucija orginalnih crteža svih gostiju festivala.

Novost na ovogodišnjem MaFestu jest spajanje scenarista i crtača po principu speed-datea, koje će se održati u subotu u 14 i 25 sati. Zainteresirani autori trebaju se javiti na [email protected] i naznačiti da li donose ideju za scenarij ili mapu s radovima.

Kao i u petak, paralelno s potpisivanjima održavat će se tribine i predstavljanje izdanja – u 13 i 35 Bane Kerac predstavit će Slomljeno srce Divlje mačke, u 15 i 40 Vančo Rebac predstavlja Tvrdokorne mrlje a u 16 i 20 Krešimir Zimonić priča o Salonu stripa - Vinkovci 2014.
U 17 sati Toni Faver, Vinko Barić, Damir Ercegović, Nikolina Ivezić, Vančo Rebac i Miro Župa predstavljaju strip Lavanderman 6, u 17 i 40 Marin Radišić, Tihomir Tico Tikulin i Boris Talijančić pričaju o Udruzi Stripforum, a u 18 i 20 Sonja Gašperov i Vladimir Šagadin predstavljaju Vučine, nakon čega slijedi kava a glavnim gostima: Eric Bourgier, Pasquale Del Vecchio, Roberto Zaghi.

Zabava se nastavlja na unplugged koncertu Sheez, nakon kojeg slijedi after party gdje će muziku puštati DJ Čulav.

U nedjelju od 10 i 30 do 13 crtaju i potpisuju Sonja Gašperov, Bane Kerac, Darko Perović, Josip Sršen i Tihomir Tikulin Tico dok od 10 i 30 do 12 traje kava s glavnim gostima: Dany, Grzegorz Rosiński, Boris Talijančić, Milorad Vicanović Maza, čime završava program osmoga MaFesta.

Pratite MaFest i na službenoj stranici.