Stripom za zajedništvo

06_10_2014 / 10:24h  |  Autor: Tena Filipović  |  Foto: A. M.
Stripom za zajedništvo

Umijeće crtanja nije jedino što se uči na radionici stripa. - Na radionici svi moraju raditi zajedno. Razvijaju zajedničku ideju i scenarij i svatko mora biti uključen - rekla je psihologinja Janina Pavić, koautorica priručnika Navuci se na strip.

U Info zoni je, u petak 3. listopada, održano predavanje o primjeni tehnike stripa u radu s mladima. Akademski slikar Ivan Svaguša i psihologinja Janina Pavić predstavili su svoj rad okupljenima, mahom obrazovnim radnicima, te prezentirali priručnik Navuci se na strip s temom prevencije ovisnosti.

Janina i Ivan imaju višegodišnje iskustvo rada s mladima a posljednjih osam mjeseci vodili su radionicu stripa koja se dva puta tjedno održavala u Info zoni. - Ovo je jako zabavna metoda rada. Teme koje su mladima bliske obrađujemo iz drugačije perspektive, što im omogućava da lakše ostvare svoje zamisli. Strip je jako zahvalan jer može iz polaznika izvući talent i pomoći im da iskoriste sve svoje sposobnosti - istaknula je Janina prednosti ove metode rada. Prevencija ovisnosti bila je jedna od čestih tema, no obrađivali su i druge, primjerice nasilje među mladima, nasilje u ljubavnim vezama, ljudska prava. Također, radili su s različitim skupinama ljudi-osnovnoškolcima i srednjoškolcima, studentima te rizičnim skupinama, kao što su korisnici popravnih domova te štićenici doma Maestral. - Odabrali smo baš strip, a ne slikarstvo ili film, jer nam slike dopuštaju da kroz njih izrazimo emocije koje nisu toliko strukturirane kao ratio - objasnio je Ivan te opisao kako konkretno izgleda rad na stripu. - Prvo se uče osnovni crtački pokreti, vježbe izražavanja fizičkih stanja, položaj i perspektiva tijela u prostoru, a zatim i psihička stanja likova, dok kasnije dolaze razrada ideje i scenarij. Režija u stripu je sekvencionalna i važno je naučiti odrediti što je za priču važno prikazat a što ne. Crtač je sve: autor, glumac, scenarist i režiser. Potrebna je velika empatija da uđemo likove, i pozitivne i negativne, važno je ući u svijet emocija jer likovnim elementima naglašavamo neki osjećaj ili situaciju.

No umijeće crtanja nije jedino što se uči na radionici stripa. - Na radionici svi moraju raditi zajedno. Razvijaju zajedničku ideju i scenarij i svatko mora biti uključen. Najteže je dogovarati se, pregovarati, izboriti se za svoje ideje ali i uvažiti tuđe. Važno je da svatko da svoj glas, ali dogovor mora biti timski i ljudi moraju biti svjesni da se sve njihovo ne može prihvatiti. Tako se polaznici uče timskom radu, što ponekad nije lako ali kasnije redovito svi budu zadovoljni i nauče nešto novo o sebi i drugima - istaknula je Janina.

Još jedan problem koji se pojavljuje u radu jest problem perfekcije, koji je istaknula polaznica radionice Ines Džaja - Kroz radionicu meni je više problem bio u glavi nego u crtačkom umijeću. Nikad nisam bila zadovoljna nacrtanim i uvijek sam brisala, sve dok nam Ivan nije zabranio korištenje gumice - ispričala je iz svog iskustva. - Treba razbiti strah i predrasude da svaki rad mora biti estetski dobar, važno je kod polaznika postići da im otpor i samokritika olabave, kako bi počeli raditi bez samocenzure - istaknula je Janina.

Svi koji to žele, priručnik Navuci se na strip mogu preuzeti s portala infozona.hr te ga primijeniti u svom radu. Autori naglašavaju da za njegovo korištenje nije potrebno nikakvo predznanje te pozivaju učitelje, profesore, članove udruga te sve ostale koji rade s mladima da se okušaju u ovoj metodi.