Strašna energija Cellar Doorsa

21_10_2016  |  Autor: Ivan Luketić  |  Foto: A. P.
Strašna energija Cellar Doorsa

Unatoč činjenici da ih je samo troje, svojim nevjerojatno bogatim zvukom, jednostavnošću koja osvaja, sinkronizacijom i fantastičnom energijom Cellar Doors osvojili su splitsku publiku.

Frontman Black Angelsa Alex Maas rekao je: Depeche Mode i Joy Division opljačkali su najveću banku u Londonu, i u samom sefu pronašli – Cellar Doors. Sva sreća da su je opljačkali, pa smo 20. listopada u Kocke mogli čuti trojku iz San Francisca – Seana Fitzsimmonsa (vokal i gitara), Mikija Rogulja (bubnjevi) te Jasona Witza (bas gitara i klavijature).

Krik svijesti za uvod u priču


Cellar Doors započeli su svoj koncert iza 23 sata, i to najdužom i najzahtjevnijom pjesmom na repertoaru – Sirens, kojom najčešće započinju koncerte, uvodeći nas polako u svoju priču. Frontman ju je opisao kao krik svijesti, pjesma koja progovara sama za sebe i vodi u drugu dimenziju. Energija mnogobrojne publike svakom je sljedećom pjesmom sve više rasla. Pjesmama Can't let you see i The Trip zagrijali su splitsku publiku i ubacili je u trans.

Ovako bend treba zvučati

Nakon tri odsvirane autorske stvari, uslijedila je obrada stvari engleskog benda Joy Division – Ceremony. O tome kakva je bila obrada, najbolje svjedoči izjava momka iz publike koji je rekao: Ovako bend treba zvučati. Na šestoj pjesmi, pod imenom Frost, Sean Fitzsimmons i Jason Witz zamijenili su se za instrumente; jedan je uzeo gitaru, a drugi bas. Time je pjesma dobila potpuno drugu dimenziju, potpuno drugi osjećaj.

Misija upaljač

Iznenađujuće dobrim zvukom i tehničkom uvježbanošću nastavili su prašiti autorskim pjesmama City girl, Pale Blue, Wild heart, In a dream, Hollow i Prism. Zanimljivo je da su prokomentirali da su čuli za splitski bend Pale Blue, koji nosi isti naziv kao i njihova pjesma govoreći: Mora da je dobar čim ima tako dobro ime. Osim tog komentara, pjevač je i inače imao komičnu interakciju s publikom pa je tako između ostalog rekao da ima samo jednu misiju – pronaći upaljač.

Kao da je Noel Gallagher došao u Split


Nakon pjesme Pale Blue, bubnjar i basist udaljili su se s pozornice, ostavljajući frontmana nasamo s gitarom i pjesmom Wild heart. Izgledao je poput pomlađenog Noela Gallaghera koji je oformio novi bend i došao u Split. Koncert su završili s pjesmom Prism, te na nagovaranje euforične publike urlicima poput Oćemo još, odsvirali još dvije pjesme. Jedna je bila obrada pjesme 7 and 7 is američkog psihodeličnog benda Love, a druga, kultna stvar Rolling Stonesa Dead Flowers koja je završnim stihovima I won't forget to put roses on your grave zaključila ovaj sjajni koncert.

Strašna energija

Svirali su malo više od sat vremena i izazvali samo pozitivne komentare. Mladen iz TBF-a je rekao: Nije česta pojava da vidiš bend iz San Francisca kako svira u Kocke u četvrtak navečer. Domagoj Mijić, voditelj emisije Demobox, pozitivno je komentirao: Mrak su. Strašna energija. Prava poslastica za ovo naše područje. Nakon koncerta, veliki je dio publike ušao u backstage kluba Kocka da se upozna sa članovima benda i podijeli dojmove.

Unatoč činjenici da ih je samo troje, svojim nevjerojatno bogatim zvukom, jednostavnošću koja osvaja, sinkronizacijom i fantastičnom energijom osvojili su splitsku publiku i opravdali opis da zvuče kao mračne psihodelične G- točke.