Virus u studentskom domu

24_11_2012 / 18:05h
Virus u studentskom domu

U ponedjeljak će se u splitskom studentskom domu Hostel u Spinutu održati edukativno zabavni program. Nakon predstave Što nam može virus? održat će se i predavanje o hepatitisu...

U ponedjeljak (26.11.) će se u splitskom studentskom domu Hostel u Spinutu od 18 sati održati edukativno zabavni program koji će aktualizirati i približiti problematiku zaraze hepatitisom. Nakon predstave održat će se predavanje Diane Nonković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U predstavi Što nam može virus? profesionalni glumici već godinama na atraktivan način publici pružaju odgovore na pitanja o hepatitisu. Kroz predstavu, u kojoj ne nedostaje ni komičnih trenutaka, publika upoznaje Luciju čiji je život ispunjen tulumima, koncertima, tetovažama, ljubavi s otkačenim momkom i naravno, kućnim svađama sa zadrtim ocem. Kada se zarazi hepatitisom pred njom je bitka sa teškom bolešću i predrasudama.

Autor teksta je hrvatski dramski pisac Branko Ružić (Midnight Magnolia-London), dramaturg i scenarist Dobre namjere, Bitange i princeze, filmski hit Izgubljeni princ (Larin izbor). Režiju potpisuje iskusna hrvatska kazališna redateljica i dramski pedagog Marica Grgurinović. Predstava je nagrađena nagradom Mali Marulić i stipendijom Adris grupe.

Malo je poznato da svaki 12. stanovnik Zemlje ima kronični hepatitis B ili C, a da je svaki treći bio izložen jednom ili oba virusa te da većina od 500 milijuna zaraženih ljudi zbog netestiranja ni ne zna da nosi virus.