Što je radio hrvatski mladi delegat pri UN-u?

26_01_2024 / 16:40h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: mladi.hr
Što je radio hrvatski mladi delegat pri UN-u?

Prva godina mandata.

Republika Hrvatska je 2020. godine prvi puta izabrala službenog mladog delegata pri Ujedinjenim narodima. Mladi delegat predstavlja interese mladih Republike Hrvatske te kroz suradnju s delegatima iz drugih zemalja sudjeluje u donošenju odluka i političkih rješenja o pitanjima značajnima za mlade na međunarodnoj razini - piše portal Mladi.hr.

Nakon prvog hrvatskog delegata Josipa Perkušića, aktualni mladi delegat je Alen Šukurica te je njegov zamjenik Enea Dessardo.

Alen i Enea su nedavno odradili prvu godinu svog mandata, tijekom koje su sudjelovali na brojnim konferencijama i sastancima, koji se bave mladima. Za portal Mladi.hr, mladi delegati Republike Hrvatske pri UN-u približili su svoje djelovanje te ispričali svoja dosadašnja iskustva.

- Program mladih delegata pri Ujedinjenim narodima, jest program koji provodi nekoliko desetaka država članica Ujedinjenih naroda i koji na različite načine želi osnažiti rad te međunarodne organizacije kroz aktivno uključivanje mladih u procese donošenja odluka. Nit vodilja programa je omogućiti da se kroz posebne radne skupine i fokus grupe, ali i priključivanjem mladih osoba diplomatskim predstavništvima, tijelima UN-a te kroz službene delegacije država direktno čuje glas mladih o temama koje ih se tiču. Svaka država koja se odluči pokrenuti program mladih delegata ima svoje posebnosti što se tiče fokusa njihovog angažmana, a nas dvojica smo druga generacija programa hrvatskog mladog delegata i njegovog zamjenika i uključeni smo u sve teme, dok neke druge države imaju posebne mlade delegate koji imaju tematske prioritete – npr. za klimatske promjene - ispričali su Alen i Enea.

U razgovoru za Mladi.hr osvrnuli su se na aktivnosti u prvoj godini svog mandata te izdvojili najuzbudljivije trenutke i najvažnije postignuće. Odgovorili su i zašto bi mladima preporučili da se prijave na novi poziv za mlade UN delegate, koji je u planu ove godine.