Stiže peti (i produljeni) IKS!

09_06_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: IKS Festival / Press
Stiže peti (i produljeni) IKS!

Peti IKS Festival počinje 14. lipnja, traje sve do 8. srpnja a i ove će ga godine otvoriti austrijska kompanija Liquid loft, i to predstavom Deep dish.

Peti po redu IKS Festival, međunarodni festival suvremenog kazališta, započinje u utorak, 14. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, i to predstavom Deep dish austrijske kompanije Liquid loft koja je otvorila i prošlogodišnji Festival i izazvala veliko zanimanje publike. Ovogodišnje produljeno festivalsko ljetno izdanje trajat će sve do 8. srpnja.

Slavlje tjelesne prolaznosti kao barokna trpeza

Pozornica HNK Split za vrijeme plesno multimedijalne predstave Deep dish bit će ispunjena planktonima u akvarijima, živim račićima i morskim crvićima, trulim i svježim voćem i povrćem i jasno će podsjećati na raskošne barokne trpeze. Ova neobična interdisciplinarna izvedba završni je dio serije The Perfect Garden koju je Chris Haring, umjetnički voditelj plesne kompanije, ostvario zajedno s Michelom Blazyem nakon što je taj francuski konceptualni umjetnik privukao pozornost suvremenih umjetničkih krugova organskim skulpturama od trave, a njegova kinetička instalacija od pjene u pariškom samostanu postala poznato umjetničko djelo.

Fizički prostor HNK Split, u ovom slučaju pozornica na kojoj smo gledali iznimne baletne i plesne predstave postaje živi organizam, mjesto izvedbe u kojem će se tjelesno percipirati kao dio samogenerirajućeg integriranog sustava, podložno procesima života - klijanju, rastu i raspadanju. Izvođači / suvremeni plesači vođeni čežnjom i radoznalošću, živopisno, ali ujedno i bešćutno u predstavi slave tjelesnu prolaznost u mnogostrukim dimenzijama stvarnosti, koja će kulminirati na velikom ekranu. Žive slike rukom držane kamere, u režiji izvođača, vodit će vas kroz bizarne paralelne svjetove organskih objekata. Metode snimanja filma, zajedno s akustičnim prelamanjem, evociraju metafore baroknih vrtova, zemaljskih užitaka i njihove neizbježne propasti.

Ledeni Dom mladih


Produljeno festivalsko izdanje nastavit će se u srijedu, 22. lipnja u Domu mladih, nikad dovršenom centru nezavisne kulture u Splitu, gdje će publiku dočekati hladna, ledena pozornica ali sa puno igre i stvaralačkog neposluha. U predstavi Glace!, sedam plesača i akrobata francuske kazališne skupine Trafic de Styles prikazat će zanimljivu izvedbu sa elementima suvremenog plesa, umjetničkog klizanja i novog cirkusa – na ledu. Claire Bournet i Sébastien Lefrançois, autori predstave, dijele klizalačko djetinjstvo u kojem se oboje sjećaju kreativnog neposluha: po završetku treninga, oni su pokušavali stvoriti nove pokrete – kroz igru su eksperimentirali nove figure, izvan pravila, izvan konvencija. Uz tu prigodu, za najmlađe gledatelje pripremljena su i ČIKS iznenađenja u suradnji sa slastičarnom Dolcemania, slatka iznenađenja koja dolazi uz ulaznicu, a koja za njih iznosi samo 20 kuna.

U GKM-u Folk Acts

30. lipnja u GKM-u će se održati predstava Folk Acts, autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec u kojem nastupaju glumica Nataša Dangubić i kavanska pjevačica Višnja Vitas. Predstava Folk Acts ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture: ona suprostavlja emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup te dovodi u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog izvedbenog oblika.

Zatvaranje u GKL-u uz Anatomiju mačke

Za kraj Festivala, 8. srpnja, u Gradskom kazalištu lutaka uz pratnju glazbenih eksperimentatora Alena i Nenada Sinkauza na pozornici, Petra Hrašćanec dočarat će, suvremenom plesnom tehnikom, anatomiju mačke. Predstava Anatomija mačke autorski je projekt Ksenije Zec i Petre Hrašćanec.

IKS će imati i jesensko izdanje

Četiri predstave u ljetnom izdanju nadopunit će i jesensko izdanje IKS Festivala tijekom listopada ,u suradnji s Talijanskim institutom iz Zagreba i Zajednicom Talijana u Splitu, kada će biti prikazane predstave u talijanskoj produkciji unutar projekta Putevima kazališta inovacije na Mediteranu. Projekt Putevima kazališta inovacija na Mediteranu započeo je 2011. godine u suradnji s različitim umjetnicima i organizacijama iz Italije, Španjolske i Francuske kao što su Motus, Ricci Forte, Inteatro Festival, Adrien M/ Claire B i drugi.