Stipendije - kronologija slučaja

30_03_2017  |  Autor: Darko Čop  |  Foto: Erik Kyle Lončar
Stipendije - kronologija slučaja

Slučaj "Stipendije Grada Splita" postao je i nacionalna tema. Nakon što su učenici i studenti, kao i njihove obitelji, mjesecima uznemireni nedostatkom informacija i rješenja za problem neisplate stipendija, sada su uznemireni i neki (sada već bivši) gradski vijećnici, prije svega "prozivkom" jedne nacionalne televizijske kuće.

Čin Prvi

Grad Split raspisao je 12.11.2016. natječaj za stipendiranje učenika i studenata i naknadu dijela troškova školarine studentima poslijediplomskih studija u školskoj godini 2016./2017.

Rok za prijavu bio je 15 dana od objave za učenike i studente preddiplomskih i diplomskih studija te 30 dana za studente poslijediplomskih studija.

Planirano je bilo dodijeliti ukupno 20 učeničkih stipendija u iznosu od 600 kn mjesečno; za studente je predviđeno ukupno 80 stipendija u iznosu mjesečne potpore od 800 odnosno 1000 kn; za studente postdiplomskih studija planirano je 5 jednokratnih potpora u iznosu od po 7000 kn.

Čin Drugi

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita održanoj 19.12.2017. nije usvojen prijedlog proračuna Grada Splita za 2017. Dana 20.12.2017. usvojena je Odluka o privremenom financiranju proračuna Grada Splita za prvo tromjesečje 2017.  

Čin Treći

Kandidati koji su se prijavili za neku od stipendija prvu službenu informaciju od strane predstavnika Grada Splita o tome što se događa s ovim natječajem dobili su na sastanku kojeg je dana 17.02.2017. u prostoru Info zone organizirao Savjet mladih.  Do tada, jedine i nepotpune informacije o natječaju za stipendije, kandidati su dobili putem medija. Nikakva obavijest nije postavljena na službene stranice Grada Splita.

Zaključak sastanka bio je:
korisnici gradskih stipendija koje su ugovorene temeljem prethodnih natječaja a koji i dalje ispunjavaju kriterije nastavit će primati stipendiju i za tekuću školsku/akademsku godinu. Odluka o privremenom financiranju ne dozvoljava ugovaranje stipendija sa kandidatima koji su prvi put zadovoljili kriterije natječaja jer se to smatra novom ugovornom obvezom što se kosi sa pravilima koji propisuju funkcioniranje JLS u periodu u kojem je na snazi Odluka o privremenom financiranju.

Čin Četvrti

Savjet mladih početkom ožujka nadležnoj službi Grada Splita šalje dva zahtjeva: objavu privremene rang liste i pripremu službi da se odmah po usvajanju proračuna za 2017. ugovore stipendije sa kandidatima koji su ostvarili pravo na potporu i retroaktivno isplate zaostaci.
Savjet mladih je izrazio i nezadovoljstvo što se natječajna procedura nije okončala do sjednice Gradskog vijeća na kojoj se glasalo o prijedlogu proračuna za 2017. Time bi se izbjegla ova situacija.

Čin Peti


Prije posljednje sjednice GV u ovom sazivu koja je održana 28.3.2017. održan je skup studenata kojim se još jednom ukazalo na ovaj prblem. Rezultat toga je uvrštavanje nove točke na dnevni red sjednice gradskog vijeća: Prijedlog izmjena i dopuna Odluke o privremenom financiranju Grada Splita za prvo tromjesečje 2017.

Izmjene i dopune odnose na premještanje stavke u iznosu od 600.000 kn sa stavke izgradnje, dogradnje i nadogradnje OŠ Pazdigrad na stavku Stipendije redovnim učenicima i studentima.

Izmjene i dopune Odluke izglasane su jednoglasno, ali ne bez prethodne rasprave može li se takva odluka uopće provesti u djelo.

Zaključak


Ukoliko je ova odluka provediva postavlja se pitanje zašto se tu odluku nije donijelo početkom 2017. a ukoliko se pokaže da se odluku ne može provesti u djelo postavlja se pitanje tko će odgovarati za (predizborno) dovođenje učenika i studenata i njihovih obitelji u zabludu da je problem riješen?