Stipendije Grada Splita: postdiplomci izvukli deblji kraj

21_02_2016  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
Stipendije Grada Splita: postdiplomci izvukli deblji kraj

Na održanoj tribini o novom natječaju za stipendije Grada Splita temeljna je tema bila činjenica da je povećan broj stipendija za učenike i studente dodiplomskog i diplomskog studija, a postdiplomci su izvukli deblji kraj.

Nova u nizu tribina u Info zoni o aktualnim temama donijela je raspravu o tome koliko kvalitetno stipendije Grada Splita za učenike, studente i doktorande odgovaraju na stvarne potrebe. Gosti tribine bili su Slavko Žaja, savjetnik Gradonačelnika za obrazovanje i znanost te Antonia Kuzmanić, predsjednica Savjeta mladih.


97 stipendija više, ali...


Podsjetimo, Grad će za školsku, odnosno akademsku godinu 2015./2016. odlukom gradonačelnika Ive Baldasara učenicima i studentima dodijeliti ukupno 197 stipendija. To je čak 97 stipendija više od planiranog, za koje će se iz gradskog proračuna izdvojiti 2.5 milijuna kuna. Ovim potezom nagrađeni su svi prijavljeni koji su zadovoljili kriterije. No, unatoč tome što ih se dosta razveselilo (ne)očekivanim stipendijama, deblji kraj izvuklo je 10 postdiplomaca i doktoranada koji usprkos zadovoljenju formalnih uvjeta natječaja, potpore nisu dobili.

Postdiplomci i doktorandi bez stipendija - Grad ne zna zašto

Žaja je komentirao da Grad nastoji zadovoljiti potrebe šire učeničke i studentske populacije, no kada se govori o postdiplomskom i doktorskom studiju, pravila baš i nisu jednaka. Naime, iako ovih 10 studenata ima zavidan prosjek ocjena preko 4.6, nije se pronašlo dodatnih 70 tisuća kuna za njihovu jednokratnu naknadu.
- Uistinu ne znam zbog čega se o ovoj problematici nije raspravljalo na Gradskom vijeću. Moguće da je stvar u tome što se njihova potpora tretira drugačije od klasične stipendije. Nije nikome bila intencija da ih se izostavi, no dogodilo se, prema načinu isplate su drugačija kategorija od učenika i studenata preddiplomskog studija. Pokušat ću utjecati da se situacija promijeni za sljedeću godinu, imat ću ove prigovore u vidu – poručio je Žaja.

Ako se može financirati izbor za miss, mogu i postdiplomci

Kuzmanić je kratko pojasnila da Savjet mladih nije uopće pozvan da daje prijedloge na kriteriji niti da sudjeluju u donošenju odluka, ali je ponudila svoj komentar na čitavu situaciju.
- Pozdravljamo naravno odluku da se financiraju svi učenici i studenti koji su zadovoljili uvijete, no smatram da ipak nije u redu što je odluka zaobišla postdiplomce. S obzirom na to da Grad može izdvojiti donacije za natjecanje Miss gospođa, predložit ću da se pošalje dopis da bi se i za ovu skupinu studenata pronašla sredstva – komentirala je Antonia.

Prijava i diskvalifikacije


Kriteriji koje učenici i studenti trebaju zadovoljiti da bi se prijavili za stipendije jest da imaju prebivalište u Splitu, da je prosjek veći od 4.5 u posljednja dva razreda srednje škole, odnosno 4.0 za studente, koji uz to trebaju imati ostvareno minimalno 50 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini. Ako je riječ o brucošima, vrijedi i pravilo da trebaju biti unutar 10 posto na listi kandidata svog fakulteta.

Žaja je ustvrdio da je najčešći razlog diskvalifikacije to što prijavljeni studenti nisu bili u prvih deset posto i/ili prvih pet (ovisno o broju kandidata) pri upisu na svoj fakultet ili su prijavljeni na adresi izvan Splita. Također je napomenuo da studenti koji se apliciraju za stipendiju ne smiju biti stariji od 24 godine.

Među okupljenima dodatnu raspravu je potaknula činjenica da uspjeh na županijskom natjecanju iz nekog predmeta donosi dodatne bodove. Budući da natjecanja ovise isključivo o volji profesora da pripremaju učenike za natjecanja, kandidati iz strukovnih srednjih škola imaju manje šansi. No, ovakva problematika već izlazi iz domene Grada.