STFF u Godini svjetlosti

27_08_2015 / 09:49h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: STFF / Press
STFF u Godini svjetlosti

Jubilarna dva desetljeća Splitskog filmskog festivala obilježit će se od 12. do 19. rujna, a bogati program podijeljen je u 8 sekcija. Osim projekcija, organizatori pripremaju i predavanja i radionice.

Najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj – Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma od 12. do 19. rujna doživjet će svoje dvadeseto izdanje. Njegova jubilarna dva desetljeća bit će obilježena bogatim programom podijeljenim na osam sekcija, unutar svake od kojih će gledatelji moći uživati u najkvalitetnijim recentnim filmskim ostvarenjima. U posebnom dijelu programa tu su i zanimljive radionice na ovogodišnju temu Festivala, a to je svjetlo (2015. proglašena je Godinom svjetlosti). U sklopu posebnog dijela predviđena su i predavanja i radionice. 

Ovogodišnji program Splitskog filmskog festivala podijeljen je na: Konkurenciju dugometražnog te Konkurenciju kratkometražnog filma, Forum 4, Libido, Frame Extended, Odraze / Reflections, Hrvatski film te Posebni program.

Festival otvara kolumbijski film Nasilje

Okosnicu ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja Splitskog filmskog festivala čine filmovi iz hrvatskoj publici manje poznatih kinematografija: Tanzanije, Afganistana, Maroka, Tajlanda, Egipta, Perua, Vijetnama. Središnji dio programa, koji predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, odnosno filmove koji su prikazivani ili nagrađivani na mnogim svjetskim festivalima čini konkurencija dugometražnih filmova. Bit će ih prikazano devet, a ljubitelji filma sva ta ostvarenja imat će prilike premijerno pogledati. Festival će 12. rujna u 21.30 sati u kinu Central otvoriti film Nasilje / Violencia kolumbijskog redatelja Jorgea Forera, čiji su filmovi bili prikazani na festivalima diljem svijeta. Film prati tri priče koje predstavljaju tragičnu stvarnost rata, u društvu u kojem ljudi bez obzira na sve nastoje biti sretni i živjeti, sanjati i voljeti...

Dugometražni program

Ako je ljubav diskurs, njezine stilske figure nude se u filmu Nude Area, nagrađivane poljsko-nizozemske scenaristice i redateljice Urszule Antoniak. Nude Area bavi se adolescentskom ljubavlju dviju djevojaka. Kraj je poznat, no priča će biti ispričana nakon što ljubavi više ne bude. Još jedna redateljica propituje granicu ljudskih odnosa, ovaj put obiteljskih, u svom filmu Oploditelj/ The Inseminator. Radi se o dugometražnom prvijencu vijetnamske redateljice Kim Quy Bui. Njemački redatelj Ingo Haeb splitskoj publici predstavit će se filmom Sobarica Lynn/ The Chambermaid Lynn. U konkurenciji dugometražnih gledatelji će moći vidjeti i hrvatski film Rakijaški dnevnik / The Spirits Diary redatelja Damira Čučića. Višestruko nagrađivani filipinski redatelj Charliebebs Gohetia hrvatskoj će se publici predstaviti svojim filmom Loveći valove / Chasing Waves. Poznati egipatski redatelj Mahmoud Kamel na ovogodišnjem Festivalu u svom filmu Neprihvatljivo / Out of Order bavi se zamršenim i izopačenim odnosima iz polusvijeta. Raskorak između virtualnog i stvarnog svijeta u psihodeličnoj Limi donosi Videofilija / Videophilia peruanskog redatelja Juana Daniela F. Molera. Najnoviji je to Molerov film, nagrađen ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Švicarska redateljica Stina Werenfels splitskoj publici predstavit će se filmom Dora ili seksualne neuroze naših roditelja / Dora or the Sexual Neuroses of Our Parents.

Međunarodni žiri čine nizozemska redateljica i producentica Bea de Visser, izvršna urednica i koordinatorica flamanskog filmskog časopisa Filmmagie Sarah Skoric i glavni urednik HTV-a 3 Dean Šoša.

41 film u kratkometražnom programu

U konkurenciji kratkometražnih bit će prikazan 41 film. Pobjednika će izabrati međunarodni žiri u čijem su sastavu nizozemski producent Hans Eijses, njemački profesor kinematografije i likovnih umjetnosti, kao i autor brojnih video i filmskih radova Harald Schleicher te hrvatski filmski kritičar Silvestar Mileta. Kratkometražni filmovi podijeljeni su u šest programa od kojih svaki traje 80 minuta.

Forum 4 o životu u Trećem svijetu

Ovogodišnjom sekcijom Forum 4 proširen je prošlogodišnji Forum 3 koji je korespondirao sa životom u zemljama Trećeg svijeta. Ove godine pridružuje im se jedna od svjetskih velesila, otkrivajući filmskim ostvarenjima svoj vlastiti treći svijet. Uz film Ljubav, krađa i druge zavrzlame / Love, Theft and Other Entanglements palestinskog redatelja Muayada Alayana, marokanski Iza je more / The Sea is Behind Hichama Lasrija te film Crnje s ulice / Field Niggas u režiji Khalika Allaha, koji je u potpunosti snimljen po mraku na uglu 125. ulice i avenije Lexington u Harlemu, bit će prikazan i austrijsko-američki Home Less Thomasa Wirthensohna. Protagonist je modni fotograf Mark, koji nakon snimanja glamuroznih editorijala, odlazi prenoćiti na krov zgrade u East Villageu.

Frame extended: filmovi izvan umjetničkih i svakodnevnih okvira

Film kanadskog redatelja Vincenta Ducarnea Prelazeći granicu / Line Crossing bavi se sporim protokom vremena i osamljenošću koje nije lako uobličiti u riječi. Bit će prikazan u sekciji Frame extended kojom su obuhvaćeni filmovi izvan umjetničkih i svakodnevnih okvira. Plavi tjesnac / Blue Strait američkog redatelja Jona Josta pripovijest je u obliku simfonijske poeme u kojoj sredovječni gej par prekida svoju vezu. Priče zapravo i nema; više je riječ o vrsti vizualne glazbe koja obavija spomenuti događaj. Jezero Bowman / Bowman Lake drugi je Jostov film u sekciji Frame extended. Prikazuje jedan dan, od zore do sumraka, na jezeru Bowman u nacionalnom parku Glacier u američkoj saveznoj državi Montani.

Libido STFF-a


Propitivanje ljudske seksualnosti preispituju filmovi koji će biti prikazani u sekciji Libido. Gledatelji će tako moći vidjeti Zatvorski sustav 4614 / Prison System 4614 njemačkog redatelja Jana Soldata baziran na opažačkom dokumentarnom pristupu koji ironično pridaje vjerodostojnost igri moći, a ujedno je i suučesnik u fiktivnom prostoru zatvora, koji je na koncu jedini u stanju dočarati stanje moguće slobode. Švedsko-francuski film Ceremonija / The Ceremony redateljice Line Mannheimer prati 84-godišnju dominu koja se u svom dvorcu okružuje iznimno zanimljivim ljudima koji oslikavaju složenost života s onu stranu konvencionalnih društvenih granica.

Život i rad umjetnika u sekciji Odrazi

U sekciji Odrazi koja prikazuje život i rad umjetnika, gledatelji će moći vidjeti singapursko-talijanski film Leonarda Cinieria Lombrosa Kinematografija jugoistočne Azije : Kad pijetao zakukuriče / Southeast Asian Cinema : When the Rooster Crows, kao i film o slavnom Raineru Werneru Fassbinderu Fassbinder – Ljubav bez zahtjeva / Fassbinder – To love without Demands danskog redatelja Christiana Braada Thomsena. Hrvatska publika imat će prilike upoznati se i s filipinskom kinematografijom, koja u posljednje vrijeme doživljava svojevrsnu renesansu, kao i s turskom kinematografijom.

Hrvatski film

Zbog velikog interesa publike za domaću kinematografiju, formirana je sekcija Hrvatskog filma. U njoj će bit će prikazani dugometražni filmovi Imena višnje / Ungiven Branka Schmidta, Vlog/Vlog Bruna Pavića, Svinjari / Swineherds Ivana Livakovića i Sirene i krikovi / Mermaids and Screams Ivana Perića. Izbor kratkometražnih donosi sedam filmova mahom mladih filmskih autorica i autora.

U posebnom dijelu programa radionice, predavanja i - još filmova

Posebni dio programa 20. Splitskog filmskog festivala sastavljen je od brojnih i raznovrsnih sadržaja. U filmskom dijelu nazvanom E(d)U Kino namijenjenom mladima, u Kinoteci Zlatna vrata bit će prikazan afganistansko-kanadski film Mina hoda / Mina walking kanadskog redatelja Yosefa Barakija, koji je svoju premijeru imao na 65. Međunarodnom filmskom festivalu na Berlinaleu. Mladi filmofili moći će vidjeti i Obećanje sretnog djetinjstva / The Promise of a Happy Childhood poljskih redatelja Piotra Morawskog & Ryszarda Kaczyńskog.

Filmofilima će posebno atraktivan biti izbor sa Zanzibarskog međunarodnog filmskog festivala, koji obuhvaća sedam kratkometražnih filmova različitih žanrova. Program će predstaviti direktor ZIFF-a Martin Mhando i podijelit će sa gledateljima uvide u suvremeni afrički film.

Jedna od najneobičnijih priča u povijesti filma zasigurno je vezana uz film Rika/Roar Noela Marshalla. Producent i redatelj Noel Marshall (Egzorcist), njegova supruga, glumica Tippi Hedren (Ptice) i njihova djeca, uključujući tada još nepoznatu mladu glumicu Melanie Griffith, jedanaest su godina živjeli, jeli i spavali u društvu 150 lavova, tigrova, geparda i jaguara.

Segment Posebnog dijela programa čine filmovi iz Programa HKU Umjetničkog sveučilišta u Utrechtu, u sklopu kojeg će biti prikazan izbor diplomskih radova i ostalih značajnih filmova koje su napravili studenti Audiovizualnih medija tog Sveučilišta.

Posebnim dijelom programa obuhvaćeni su Novi mediji te nekoliko predavanja na temu svjetlosti, budući da je 2015. proglašena Godinom svjetlosti, (što je ujedno i festivalska tema na kojoj se bazira vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja). Ciklus posvećen Godini svjetlosti pristupa temi interdisciplinarno: medij fotografije zastupa radionica Slikanje svjetlosti pod vodstvom profesorice Maje Strgar Kurečić sa Grafičkog fakulteta u Zagrebu, fiziku kao nezaobilaznu znanost po pitanju svjetla predstavljaju profesori Ivica Aviani i Franjo Sokolić sa PMF-a u Splitu, svjetlosnim onečišćenjem se bavi predavanje Borisa Štomara, a o svjetlu u filmu govorit će Joško Jerončić i Davor Šarić. Mladi i kreativni filmski kritičari Valentina Lisak i Danijel Brlas održat će radionicu Anatomija filmske kritike.

Brodolom jedrenjaka Stefano


Iz ovogodišnjeg programa Splitskog filmskog festivala svakako treba izdvojiti dvodnevni kolokvij Brodolom jedrenjaka Stefano1875 – 2015 u organizaciji direktora Istraživačkog centra Nacionalne akademije slike i zvuka australskog Sveučilišta Murdoch, dr. Joška Petkovića. Priča o brodolomu iz devetnaestog stoljeća, u kojem su bili pomorci s dubrovačkog područja, kako zaključuje organizator, suvremena je i ide u korak s aktualnim događajima, posebno u svjetlu nedavnih stradavanja brojnih migranata .

Festivalske lokacije

Festival će se odvijati na na sljedećim lokacijama: filmski program u kinu Central, kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata, ciklus Godina svjetlosti u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i na Umjetničkoj akademiji, kolokvij o brodolomu jedrenjaka Stefano Etnografski muzej te dio E(d)U Kino programa u Galeriji umjetnina uz još neke instalacije i projekcije u javnim prostorima u gradu.

Festival se može pratiti i na službenoj stranici i Facebooku.