Steidlov koncert za pamćenje

12_11_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Dani klasične gitare / Press
Steidlov koncert za pamćenje

Spektakularnim koncertom češkog virtuoza Pavela Steidla otvoreni su u Splitu Dani klasične gitare.

Spektakularnim koncertom češkog virtuoza Pavela Steidla, 11. studenog u rasprodanom Foyeru splitskog HNK, otvorena je međunarodna manifestacija Dani klasične gitare. Svojim šarmom, duhovitošću i virtuoznim bravurama, Steidl je osvojio srca splitske publike, među kojima se našao i veliki broj učenika i studenata gitare sa šireg splitskog područja koji su bez daha i sa osmijehom na licu pratili Pavelov gotovo dvosatni solistički recital.

Na otvaranju manifestacije publici su se najprije obratili Josip Dragnić, direktor festivala i Siniša Kuko, pročelnik Službe za kulturu Grada Splita, koji je uz Ministarstvo kulture i Županiju splitsko-dalmatinsku pokrovitelj manifestacije.

Jasno, muzikalno, duhovito, virtuozno

U prvom dijelu koncerta Steidl je svirao na romantičnoj gitari staroj gotovo 200 godina kako bi što vjernije interpretirao glazbu romantičnog i klasičnog razdoblja. Upravo zahvaljujući vlastitom stilu koji je izgradio interpretirajući skladbe 19. stoljeća, Pavel je stekao svjetsku slavu. Jasno, muzikalno, duhovito, virtuzono – sve su to epiteti kojima se može opisati njegova iterpretacija Mertzovih, Legnanijevih i Paganinijevih djela. Uz to, Pavel grimasama na licu prati tijek melodije i karakter dijelova skladbe, što često izaziva spontani smijeh među publikom.

U drugom dijelu koncerta Steidl je svirao na klasičnoj gitari te je izveo djela mahom čeških skladatelja J. Janačeka, J. Obrovske i za kraj svoju skladbu Can you go to Ithaka too?. Gromoglasnim aplauzom na kraju koncerta koji je završio iza 23 sata, publika je više puta pozivala Pavela na poklon, a on im je uzvratio dvama glazenim dodacima.

Ostatak programa Dana klasične gitare


Steidl 12. rujna, počevši od 10 sati u Muzeju grada Splita održava predavanje i masterclass za gitariste koji su pristigli iz svih dijelova Hrvatske kako bi popratili dolazak ovog vrtuoza u Hrvatsku.

Također,  u subotu 12. studenog u 19 sati u Muzeju grada Splita, koncert će održati Petrtit Ceku, jedan od najboljih i najtraženijih mladih gitarista današnjice, koji ove godine dolazi u Split kako bi sa svojim kolegama Pedrom Ribeirom Rodriguesom i Tomislavom Vukšićem u formaciji gitarskog tria Elogio predstavio bisere komorne glazbe originalno napisane za trio gitara, kao i obrade kapitalnih dijela klasične glazbe u obradi samog Cekua te Darka Petrinjaka. Ulaz na koncert je slobodan.

Dani klasične gitare završavaju u nedjelju 13. studenog koncertom Petra Čulića u Crkvi sv. Frane s početkom u 20 sati, također uz slobodan ulaz.