Starta Split film festival

04_10_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Split film festival
Starta Split film festival

Splitski filmski festival održat će se od 4. do 12. listopada. festival započinje projekcijom filma "Oni su dobro" redatelja Cyril Schäublina. Bit će to hrvatska premijera filma, čiji se velik dio dijaloga sastoji od recitiranja VLAN adresa.

Projekcijom filma "Oni koji su dobro" redatelja Cyril Schäublina 4. listopada s početkom u 21.30 u Kino Karaman otvorit će se 23. izdanje Splitskog filmskog festivala. U osam dana, do 12. listopada, prikazat će se velik broj filmova koji prelaze komercijalna ograničenja.

Bit će to hrvatska premijera filma, čiji se velik dio dijaloga sastoji od recitiranja VLAN adresa. Oslikavajući sadašnjost Schäublin je malo previše jasan o tome što se događa u paklu u kojem živimo zarobljeni besprijekornom težnjom za svjetovnim. Schäublin na neobičan način koristi kameru, odlučujući se za oštri krupni plan i srednje dugačke kadrove. Prikazujući polovinu ljudskih tijela zauzima samo jednu stranu kadra ostavljajući prostora surovoj urbanoj arhitekturi i gustom prometu u neatraktivnoj periferiji Züricha. Predgrađe Züricha zamišlja kao sive, nepokvarene distopije otuđenja i disocijacije.

Cyril Schäublin rođen 1984. u Zürichu, dolazi iz obitelji urara.2004. napušta Švicarsku i odlazi u Peking. Vraća se 2006. i upisuje studij filma u Parizu i Berlinu te stječe diplomu na berlinskoj Akedemiji filma i TV-a 2012. Njegov prvi dugometražni film Dene wos guet geit (2017.) „opisuje svakodnevnicu kapitalizma“, uz „prikriveni, suptilan humor“.

Više informacija o festivalu na www.splitfilmfestival.hr.