Svijetla budućnost splitske scene

18_12_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Josip Rajević
Svijetla budućnost splitske scene

Pozornica je bila pretvorena u čarobnu šumsku bajku, prikladnu za izvedbe solista i ansambala, kako glazbenih tako i baletnih, ali i glumačkih.

Sretan Božić Splite!, poželjeli su učenici Glazbene škole Josipa Hatzea sugrađanima izvedbom istoimenog glazbeno-scenskog djela 16. prosinca po prvi puta na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split, napuštajući klasičnu formu dosadašnjih božićnih koncerata.

Šumska bajka na pozornici i ujedinjeni ansambli
Scenografija Ozrena Bakotića pozornicu je pretvorila u čarobnu šumsku bajku, prikladnu za izvedbe solista i ansambala, kako glazbenih tako i baletnih, ali i glumačkih. Iako su školski zborovi oformljeni prema dobnim skupinama te uglavnom nastupaju i vježbaju odvojeno, djelo Sretan Božić Splite ujedinilo je najmlađe i najstarije pjevače. Dječji zborovi DO-RE-MI voditeljice prof. Agneze Medić, i Corona prof. Ivane Šutić uz Djevojački zbor prof. Darija Maleša udružili su snage u izvedbi Christ's Nativity, Carol of the Bells, te hrvatskim tradicijskim pjesmama koje je uz njih rado pjevušila i publika. Sve glazbene točke u ovom glazbeno-scenskom djelu popratio je orkestar, koji je za ovu prigodu također spojio različite ansamble; Puhački orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea i Glazbu Split, pod vodstvom zajedničkog im voditelja, Jakova Jurića. Ovaj perspektivni mladi glazbenik na putu ka diplomi iz dirigiranje, već je magistar trube, a kao svestrani ljubitelj i poznavatelj glazbe za ovu prigodu napravio je i većinu aranžmana, široj publici uglavnom dobro znanih skladbi božićnog repertoara.

Tri tenora i bariton
Operno umijeće pjevanja u tradicijskoj napolitanskoj pjesmi Santa Lucia prezentirala su tri tenora, Hrvoje Čuić, Tomislav Jukić i Mateo Đikić, uz baritona Josipa Galića, a potom im se pridružila cijela klasa pjevača prof. Sanje Erceg-Vrekalo u izvedbi Feliz Navidad. U toj pjesmi istaknuli su se i solisti iz orkestra, flautist Luka Sumić, saksofonist Matija Petrić i trubač Ante Bubić, koji su iz „rupe“ izašli na scenu te spretnim solažama osvojili simpatije publike.

Friški baletni ansambl
Pojedine glazbene točke scenski su obogatili i učenici programa klasičnog baleta, kojima je ovo bio prvi javni nastup. S obzirom da su krenuli s djelovanjem u tekućoj školskoj godini, u samo su nekoliko mjeseci Korana Bilan i Buga Bešker uvježbale skladan baletni ansambl, koji je spretno tehničko umijeće dokazao i izvedbom nekih od najljepših primjera baletne literature, Plesom šećerne vile te Plesom malih labudova Petra Iljiča Čajkovskog.

Solisti i glumačke scene
Kao gost večeri nastupio je i nacionalni prvak opere, Ivica Čikeš, koji je uz pratnju orkestra otpjevao Bijeli Božić, dok se među solistima istaknula i maturantica Karla Kostović, koja je na violončelu uz orkestar izvela O Holly Night. Raznovrsne blagdanske pjesme na okupu je držala glumačka ekipa učenika Glazbene škole Josipa Hatzea, koji su scenske vještine brusili pod budnim okom Brune Bebić, Lare Jerončić i Stipe Jelaske. U glumačkim scenama podsjetili su publiku na nekadašnje, ali i današnje, adventske običaje na splitskom dijalektu dokazujući se kao svestrani mladi umjetnici koji vješto plivaju u glazbenim i scenskim vodama.

Ako na mladima svijet ostaje, onda će uz ovakvu djecu i mladež budućnost Splita, barem u glazbeno-scenskoj umjetnosti, biti svijetla, vesela, svestrana i kvalitetna!