Srednjoškolski glas: Dina Karuza

27_01_2016  |  Autor: Antonija Šitum  |  Foto: I. Z.
Srednjoškolski glas: Dina Karuza

- Mlade se podcjenjuje kao da je naše mišljenje manje važno jer nismo odrasli - kaže Dina Karuza, 15-godišnja učenica u splitskoj Umjetničkoj školi.

O trenutnoj društvenoj i političkoj situaciji uglavnom se pita različite stručnjake za različita područja, stavovi i mišljenja traže se uglavnom od javnih osoba. No što je sa srednjoškolcima? Često im se kaže da na njima svijet ostaje, no tko ih pita za njihove stavove i mišljenja? Upravo zato odlučili smo razgovarati s jednom splitskom srednjoškolkom. Dina Karuza je 15-godišnja polaznica Škole likovnih umjetnosti u Splitu.

Od podcjenjivanja do progresa

Što misli o položaju mladih u društvu, pitali smo. - Mlade se podcjenjuje kao da je naše mišljenje manje važno jer nismo odrasli – Dinin je stav iako, napominje, njezina srednja odiše atmosferom prihvaćanja i nenasilja. - Jedna nastavnica nam je rekla da među nama ima manje nasilja nego u drugim školama. Mislim da je to zbog toga što se držimo zajedno i volimo biti drugačiji pa onda i prihvaćamo jedni druge – iznosi nam svoje mišljenje i nadovezuje se na položaj umjetnika u društvu.
- Umjetnici nisu tako cijenjeni kao što su doktori i neka druga zanimanja... Umjetnost je nešto što proširuje vidike, a politika bi trebala pomoći da svatko od nas ima mogućnost doprinijeti društvu onim što voli raditi – smatra Dina. Upravo je ta tema dovela do spomena predstave Kontra progresa na koju je išla s razredom i koja joj se jako svidjela jer, njenim riječima, obrađuje svakodnevne teme na humorističan način.

Na pitanje što za nju znači progres, odgovara:
- Progres bi trebao biti harmonija u društvu, da nema prevelike razlike između bogatih i siromašnih, imamo više prava nego prije, ali i dalje je puno netolerancije – kaže. To objašnjava nepoznavanjem činjenica kod mladih koji se lako kače za ekstremne ideje kao što je fašizam. - Svi govore 'ljubav ne bira, a vidimo da ipak bira kad su u pitanju određene skupine, kaže Dina i zaključuje da je potrebno razumjeti ono o čemu se priča da bi se zauzeo stav.
- Mladi mogu doprinijeti progresu svojim idejama i ponašanjem, na primjer tako da se brinu za zaštitu okoliša i životinja jer je bitno svako živo biće – osviještena je Dina koja se trudi koristiti kozmetičke preparate od prirodnih sastojaka, paziti na potrošnju vode i općenito živjeti u skladu s prirodom.

Društvene mreže mogu biti korisne, ali...


A što je s društvenim mrežama i utjecajem na mlade? - Facebook je koristan jer omogućuje da pratim stvari koje mi se sviđaju, npr. neke serije, filmove, glazbu, ali isto tako doprinosi i depresiji... Kad netko gleda slike koje drugi stavljaju, a to su uvijek slike na kojima najbolje ispadamo, može pomisliti da se drugi zabavljaju i imaju nešto što njemu fali, makar to i nije nužno točno – poručuje Dina.

Sa svojim vršnjacima ipak najviše vremena provodi u kafićima gdje se uz kavu druže i razgovaraju o omiljenim temama... Zanima ih fantasy literatura, japanska pop kultura i još mnogo drugih stvari koje nam nije htjela otkriti, no otkrila nam je ono najvažnije, a to je poruka svim njezinim vršnjacima: Budite ono što jeste i poštujte jedni druge.