Spremni za strukturirani dijalog

02_09_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: ka3-udrugadelta.eu
Spremni za strukturirani dijalog

Udruga Delta privela je kraju projekt Spremni za strukturirani dijalog, čija je centralna aktivnost bila dvodnevna konferencija, koja je okupila 40 predstavnika mladih i donositelja odluka...

Udruga Delta privela je kraju projekt Spremni za strukturirani dijalog, financiran iz Erasmusa Plus u sklopu Ključne mjere 3, a u partnerstvu s Mrežom mladih Hrvatske, Info zonom i Hrvatskim debatnim društvom.

Projekt je za cilj imao omogućiti susrete između predstavnika mladih i donositelja odluka s područja Primorsko-goranske županije te ujedno i potaknuti korisnike projekta na umrežavanje i unapređivanje komunikacije između mladih i donositelja odluka, na lokalnoj i regionalnoj razini.

Centralna aktivnost projekta bila je dvodnevna konferencija, održana u svibnju 2016. u Rijeci, koja je prikupila 40 sudionika - 30 predstavnika savjeta mladih, vijeća učenika, studentskih organizacija i 10 donositelja odluka. Sudionici su tijekom radionica imali priliku odabrati ključne vještine potrebne mladima za aktivno sudjelovanje u strukturiranom dijalogu na lokalnoj razini. Istaknuli su pet ključnih vještina za koje smatraju da ih treba razvijati kako bi se kvalitetnije uključili u komunikaciju i sudjelovanje u lokalnim politikama za mlade: vještine i znanja u polju rada s mladima, proaktivnost, praktične vještine kao što su financijske vještine i upravljanje vremenom, informiranost i vještine vođenja.
- Na konferenciji mi je bilo odlično jer sam naučila puno o svojim mogućnostima kao građanka te kako mogu najbolje iskoristiti svoje sposobnosti za društveni napredak - rekla je jedna od mladih sudionica.

Publikacija o projektu može se pronaći ovdje.

Strukturirani dijalog omogućuje mladima da izravno sudjeluju u donošenju odluka koje na njih utječu

Strukturirani dijalog proces je u kojem se institucije Europske unije i tijela javne vlasti savjetuju s mladim ljudima o temama koje su mladima bitne te omogućuje mladima da izravno utječu na nacionalne i europske politike za mlade, kao i na svoj položaj u lokalnim zajednicama.