Sportska Noć muzeja

23_01_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: nocmuzeja.hr
Sportska Noć muzeja

Noć muzeja se ove godine održava pod geslom Muzeji i sport. Program će se održati 26. siječnja u mnogim hrvatskim gradovima i mjestima.

Ovaj petak, 26. siječnja, po trinaesti put se održava Noć muzeja. Ovogodišnja tema je Muzeji i sport. Program Noći muzeja održat će se od 18 sati do 1 sata.

U Splitu će se Noć muzeja obilježiti na desetak lokacija koje nude raznovrsni program. Uz razgledavanje stalnog postava s stručnim vodstvom, u Arheološkom muzeju će se moći pogledati izložba Fantastična bića na spomenicima antičke Narone. Muzej hrvatskih arheoloških spomenika organizira Upoznavanje s arheološkim lokalitetom na Sustipanu, što će se odviti ispred crkve sv. Stjepana na Sustipanu pod vodstvom dr. sc. Maje Petrinec. Uz to, u samom muzeju će se otvoriti dvije izložbe: Starohrvatska baština kao inspiracija i Otkrivanje Marjana, a posjetitelji će moći pogledati i filmove iz programa 4. međunarodnog festivala arheološkog filma.

Hrvatski pomorski muzej Split, u suradnji s Udrugom za osnivanje Muzeja športa u Splitu, predstavit će izložbu Počeci pomorskih športova u Splitu te prateći katalog izložbe. Tijekom Noći muzeja Prirodoslovni muzej i zoološki vrt organizira razgledavanje čak četiri izložbe uz stručno vodstvo: stalni postav Malakološke zbirke obitelji Bakotić, Šuma životinja, 90 godina zbirke dr. Eduarda Karamana u Prirodoslovnom muzeju u Splitu te Priče iz mora.

U Galeriji Meštrović, osim stalnog postava, otvorit će se izložba Ivan Meštrović i zavičaj koja istražuje i dokumentira umjetnikovu povezanost s zavičajnim Otavicama i njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju. Sveučilišna knjižnica u Splitu za posjetitelje je pripremila izložbu Svatko na svojoj strani autora Ana-Marije Smoljanec i Vlada Tuđa. Osim toga, imat ćete priliku upoznati Sveučilišnu knjižnicu uz stručno vodstvo.

U Muzeju grada Splita, Galeriji Emanuela Vidovića, Supstrukcijama Dioklecijanove palače i prostoru Jugoistočne kule Dioklecijanove palače organizira objedinjeni program pod nazivom Svi smo mi sportaši – sportski Vas dočekujemo i sportski po muzeju vodimo!. Uz to, moći će se posjetiti i stalni postavi Muzeja grada i Galerije Emanuel Vidović te razgledati Supstrukcije Dioklecijanove palače i Jugoistočnu kulu Dioklecijanove palače.

Na Zvjezdanom selu Mosor i ove godine je organiziran bogat program. Osim dječjeg programa, na literarnom dijelu večeri čitat će se humoreske o sportašima, a Merjema Reuter povezat će svemir i poeziju. Kazališna redateljica Marica Grgurinović pričat će o zanimljivostima iz svijeta sporta, a nakon glazbenog programa planirano je predavanje Nebeska tijela - opći pregled od Sunčeva sustava do ruba vidljiva svemira te astronomsko promatranje noćnog neba s terase zvjezdarnice.

Detaljnije informacije o programu mogu se pronaći na nocmuzeja.hr.