Splitsko ljeto donosi 51 izvedbu

12_07_2014 / 09:37h  |  Autor: I. Z.
Splitsko ljeto donosi 51 izvedbu

Šezdeseto izdanje kazališnog festivala donosi nam ukupno 51 izvedbu 30 različitih naslova; opere, koncerte, dramske i plesne predstave, likovne i fotografske izložbe te promocije književnih izdanja.

Prva peristilska Aida izvedena je prije 60 godina na prvim Splitskim ljetnim priredbama te je, s dosadašnjih 112 prikazivanja, postala neizostavna konstanta Splitskog ljeta. Premijerom te najprepoznatljivije predstave, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, 14. srpnja na Peristilu započinje još jedno Splitsko ljeto. Šezdeseto izdanje kazališnog festivala donosi nam ukupno 51 izvedbu 30 različitih naslova; opere, koncerte, dramske i plesne predstave, likovne i fotografske izložbe te promocije književnih izdanja. Aida će se, nakon svečanog otvaranja, izvesti još 16. i 18. srpnja na Peristilu. Operni program čini i kultna Ero s onoga svijeta.

Repriza izvedbe prošlogodišnjeg festivalskog uspjeha, Shakespeareov Timon Atenjanin na programu je 15.,16., 17., 20. i 21. srpnja na ambijentalnoj pozornici Galerije umjetnina i bedema Cornaro. Moliereov Tartuffe studenata zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti odigrat će se 19. srpnja. Kazalište PlayDrama će u Vili Dalmaciji 20. srpnja, u suradnji sa Splitskim ljetom, praizvesti dramu Rebro Elvisa Bošnjaka, autorski projekt Saše Božića i Ksenije Zec. Predstava će se zatim izvoditi svaku večer na istom mjestu sljedeća tri dana. Dramski program obogaćuju i sustipansko prisjećanje na gradkakvog više nema, predstava Smij i suze starega Splita, uvijek intrigantni Studio LuDež te gostovanje Teatra Ulysses s Cabaretom Brecht. U Meštrovićeveim Crikvinama - Kaštilcu Eduard Miler postavlja Shakespearovog Othella, koji će se igrati od 10. do 13. kolovoza.

Glazbeno-plesna drama Sprovod u Theresienburgu koreografa i redatelja Staše Zurovca ujedinit će glumačko-pjevački ansambl Teatra Ulysses i Balet HNK Split, a predstava će imati dvije premijere, na Brijunima i u Splitu. Staša Zurovac koreografira i režira i plesnu premijeru Circus Primitif, koja je dio Baletnih večeri na Sustipanu. Osim dvije premijere, u baletnom će programu, u sklopu Baletnih večeri na Sustipanu, nastupiti Balet zagrebačkog HNK s baletnim diptihom koreografa Uwe Scholza i Nacho Duata, te domaći Balet HNK Split s Bolerom i Carmen.

Koncertni program posebno je bogat i raznovrstan. Počinje jazz nastupom irsko-francuske violinistice Fione Monbet i Hot Cluba Zagreb 15. srpnja u Meštrovićevim Crikvinama. Zatim slijede klavirski recital spektakularnog Kemala Gekića te nastup Stefana Milenkovića, koji ovaj put dolazi sa slovenskim harmonikašem Markom Hatlakom. Cantus ansambl, s glazbom dvadesetog stoljeća, na rasporedu je 25. srpnja. Splitsko ljeto ugostit će i velike, ugledne glazbene ansamble poput Zagrebačke filharmonije i Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Koncertni program sadrži još i multimediju Mateja Meštrovića i etno senzaciju iz Srbije, braćuTeofilović, koji će nakon zatvaranja Festivala nastupiti s Miroslavom Tadićem. Zbor Hrvatske radiotelevizije i Jazz-orkestar HRT-a u istoj će večeri održati humanitarne koncerte za pomoć nastradalima od poplava, a u sklopu zajedničkog obilježavanja šezdesetih obljetnica Radio Splita i Splitskog ljeta.

Novost su ponoćni koncerti na Pjaci na koje je ulaz slobodan, a realiziraju se u sklopu kampanje Autori čine svijet ljepšim, kao produžetak pod nazivom Autori čine Split lipšim, u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i Turističkom zajednicom grada Splita. U petak, 18. srpnja, nastupit će Marijan Ban i Diktatori u akustičnoj varijanti. Tjedan kasnije na programu je Tedi Spalato. Seriju nastavlja grupa Pavel 1. kolovoza, što je ujedno i njihov prvi nastup pred splitskom publikom. Zadnji nastup ovog dijela programa, 8. kolovoza, održat će grupa Libar.

U izložbenom dijelu Ljeta vidjet ćemo veliku retrospektivu argentinskog slikara i grafičara Antonija Seguia, kipove i slike Marije Ujević Galetović u galeriji Meštrović. Splitsko ljeto, u suradnji sa splitskim Fotoklubom, realizira i dvije fotografske izložbe, onu najboljih hrvatskih novinskih fotografija prošle godine, te izložbu Povijest Splitskog ljeta kroz fotografiju.

U sklopu Festivala bit će predstavljena i dva publicistička izdanja: Hrvatska, nacija kulture dr. sc. Ive Hraste-Sočo, te monografija Viktora Žmegača Matko Trebotić – Summa Mediterranea 1968 – 2014.

Ove godine Splitsko ljeto gostuje dramama To dijete i Timon Atenjanin, te baletima Balet Verdi i Bolero/Carmen u Kopru, Karlovcu, na Brijunima, u Dubrovniku u Zagrebu, Šibeniku, Omišu, Portorožu.

Raspored Splitskog ljeta potražite i na linku.