Splitski Studentski đir

17_02_2016  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Martina Melvan
Splitski Studentski đir

- Naš je cilj okupiti studente koji su voljni pomoći drugim studentima na intelektualnoj, društvenoj, duhovnoj i fizičkoj razini - kaže voditelj udruge Studentski đir Denis Ribić-

Studentski đir je, kako ime i kaže, studentska udruga koja djeluje u Splitu kao ogranak udruge Fokus iz Zagreba. Čime se bave, na čemu rade, kome su namijenjeni – rekao nam je voditelj udruge Denis Ribić.

Motivirati mlade da sami stvaraju

- Naš je cilj okupiti studente koji su voljni pomoći drugim studentima na intelektualnoj, društvenoj, duhovnoj i fizičkoj razini. Ja sam se pridružio 1998. kada smo se kao studenti samo družili, a u zadnje 3-4 godine razvilo se volontiranje te veća okupljanja i događanja kroz udrugu – prisjeća se Denis.
Od svih aktivnosti koje imaju najzahtjevniji im je studentski tjedni klub koji se održava četvrtkom navečer. Riječ je o prezentacijama raznovrsnih tema koje određuju i izlažu sami studenti bez gostujućih profesora ili znanstvenika. Time žele motivirati mlade da sami nešto stvore.

Radionice, predavanja, debate

Ovaj mjesec pripremaju i dvije humanitarne akcije, odnosno posjete Dječjoj bolnici Split i staračkom domu Afrodita. Svake godine u ožujku imaju i veliki sedmodnevni seminar u Sveučilišnoj knjižnici s gostujućim predavačima iz Atlante. Na njihovim radionicama i predavanjima zadnjih godina tema je bila vezana za odnose i poboljšanje komunikacije u istima te izgrađivanje svjetonazora, a ove godine na redu je osobnost:
- Organizirat ćemo test osobnosti i kako nečija osobnost utječe na druge. Smatramo da je to važno za studente jer jednog dana, kada budu zaposleni, radit će s različitim ljudima, a ako nauči svatko za sebe kakva je osobnost, što mu paše, a što ne, posao će biti puno lakši i ugodniji – kaže i dodaje da im je u planu i debata kojom će potaknuti nelagodna i kontroverzna pitanja, primjerice utjecaj medija na mlade, seks prije braka te viđenje religije kao pranje mozga ili društvenu korist:
-Time želimo postići da se mladi osjećaju ugodno pričati i razmišljati o tim temama, a ne da automatski prihvaćaju stvari. 

Studentski planer na dar

Na početku svake akademske godine u listopadu naprave i studentski planer, dar studentima u kojemu se nalaze informacije o lokacijama fakulteta, menzi, kafića i drugih ustanova, članci o zdravoj prehrani i životu u Splitu, ali i mjesto gdje mogu pisati svoj raspored. Najdraže aktivnosti našem sugovorniku su osobna savjetovanja i individualne kave, susreti jedan na jedan sa studentima kada su oni najiskreniji i lakše se otvore:
- Cilj nam je pokazati brigu da nisu sami u tome i da sve što im se događa sada će proći i samo treba obratiti pozornost na koji način će proći, pokušavamo im usaditi nadu u bolju budućnost. Bude svakakvih tema: ljubav, odnosi, profesori, fakultet, vjera, duhovnost... Vrlo je neformalno, ali osobno i korisno-priča Denis.

Učenje jezika i sviranja gitare - besplatno

Sve što nude je besplatno, uključujući i radionice gdje, između ostaloga, nude učenje engleskog jezika i sviranja gitare, a stalna im je biblijska radionica namijenjena svima, najviše onima koji ne misle da znaju puno pa otvorena uma mogu pričati o činjenicama, povijesnim pronalascima, svojim sumnjama i drugim temama.
-S obzirom na to da u našem dijelu Europe postoji puno studentskih udruga koje organiziraju različite konferencije gdje se mlade želi potaknuti na volonterstvo i aktivizam da doprinose svojoj zajednici, uključimo se u jedan takav rad kada se financijski pruži prilika. Tu se osjeti jedan poseban entuzijazam, svrha i žar koji mladi mogu dobiti, da imaju puno više elana za rad kada se vrate u svoj grad-nastavlja Denis o projektima u koje je uključen Studentski đir.

Split kao studentski grad


Od svih aktivnosti koje provode među studentima su najpopularniji studentski klub, povremeni izleti te seminar u ožujku. Ipak, Denis smatra da splitski studenti i nisu toliko poduzetni:
- U usporedbi sa studentskom populacijom u nekim drugim zemljama mi još nemamo taj mentalitet aktivizma. Mislimo da je to briga nekoga tko je plaćen za to. Ono što je meni zanimljivo jest da su mladi izgubili vjeru u samu ideju studiranja, više se oslanjaju na veze, poznanstva i obitelj nego na samo znanje koje će dobiti, a taj duh se prenosi na sve što rade.

Unatoč tome, mišljenja je da grad Split postaje pravi studentski grad:
-Vidim da se gradi kampus, otvaraju se studentski domovi i novi fakulteti, tako da studiranje u Splitu postaje sve bolje i bolje. Iako i sada ima problema, rekao bih da sve više i više studenata uživa u biti Splitu, pa sada je puno više različitosti i entuzijazma nego prije-zaključuje.

Članstvo, prijavnica, koncept


Udruga djeluje na volonterskoj bazi. Nema službenog članstva, već postoji prijavnica za one koji žele biti dio organizacijskog tima. Zadaća mu je planiranje aktivnosti i organiziranje događaja svaki tjedan, a za biti dio tog tima mora se imati malo više vremena i ozbiljnosti. Volonteri se mijenjaju svaki semestar, ovisno o rasporedu, ali uvijek varira broj između 10 i 15 volontera.
- Želimo uključiti studente, ali tražimo nekakvu inicijativu i slobodno vrijeme kako bi doprinijeli svojom kreativnošću, idejama, te da dovode druge ljude i probude ih iz letargičnosti u kojoj se nalaze-kaže Denis.