Skauti posjetili Japan

24_08_2015 / 10:19h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Lada Štefek
Skauti posjetili Japan

Jamboree ili Svjetska skautska smotra izviđačka je verzija Olimpijskih igara, koja svake četiri godine okuplja tisuće mladih iz cijelog svijeta. Ovogodišnja je održana u Japanu, na njoj su sudjelovali i splitski skauti, koji su ispričali svoja iskustva.

Ako do sada niste čuli za World Scout Jamboree, vrijeme je da vam predstavimo ovu izviđačku verziju Olimpijskih igara, i to putem iskustva 17 skauta, među njima i nekoliko splitskih, koji su u sklopu Hrvatskog izviđačkog kontingenta proveli nešto više od dva tjedna u dalekom Japanu.

Jamboree okuplja skaute iz više od 144 zemlje svijeta

Naime, Jamboree ili Svjetska skautska smotra događaj je koji svake četiri godine okuplja preko 33 000 skauta iz 144 zemlje svijeta kako bi zajedno sudjelovali u različitim aktivnostima, družili se i upoznavali. Budući da je dob sudionika ograničena na 14 do 18 godina, samo jednom u svom izviđačkom stažu mladi imaju priliku otići na Jamboree kao sudionici, što čitavom događaju daje dodatnu crtu specifičnosti.

Da je uistinu riječ o big deal smotri, potvrđuje i činjenica da face iz javnih i političkih krugova prisustvuju otvaranjima i zatvaranjima, pa je tako 2007. godine u Velikoj Britaniji počasni gost bio princ William, dok je 2011. u Švedskoj Bear Grylls otvorio, a kralj Carl XVI. zatvorio Jamboree. Japan su ove godine između ostalih posjetili Ahmad Alhendawi, tajnik UN-ova odjela za mlade, zatim japanski astronaut i bivši izviđač Soichi Noguchi, te princ Saudijske Arabije zanimljivog poduljeg imena Bandr bin Abdullah bin Abdulaziz Al Saud.

A hrvatski tim vodila je...

Razgovarali smo s Ladom Štefek, iznimno simpatičnom voditeljicom Hrvatskog izviđačkog kontingenta i predstavnicom Skautskog kluba Marjan, kojoj je ovo bio već četvrti Jamboree.

Ona je ove godine bila zadužena za četrnaestoro skauta s kojima je uz Gregga, Amerikanca koji sa Splićanima putuje već godinama, te uz Robertu, vodnicu izviđača iz Rijeke, provela više od dva tjedna u Zemlji izlazećeg sunca. Pritom izraz zadužena treba shvatiti uvjetno s obzirom na to da i sama priznaje, iako je izviđačica od četvrte godine, da joj je osjećaj za orijentaciju gotovo nepostojeći.
- Ma sve su to djeca koja me srećom poznaju, pa smo pronašli kompromis. Oni mene dovedu do lokacije koja nam treba, a onda ja preuzimam i rješavam situaciju. U kampu smo se doduše jedva vidjeli jer su oni bili smješteni na suprotnoj strani, do koje je trebalo dobrih pola sata hoda, ali srećom problema sve u svemu nije bilo – pojasnila je uz smijeh.

Duh jedinstva

Tema ovogodišnjeg Jamboreeja bila je Duh jedinstva a, prema Ladinim riječima, Japanci su se uistinu potrudili da sve bude organizirano u skladu s tim, tako da je poruka mira i zajedništva ostala svima duboko ukorijenjena u sjećanje.
- Bilo je nesnosno vruće, pa su nam se ove temperature u Splitu činile ugodnima po povratku, ali čitav doživljaj bio je odličan. Atmosfera koja je vladala u kampu bila je prekrasna. Toliko kultura, rasa i vjera na jednom mjestu surađivalo je u skladu i dijelilo znanja i iskustva – komentirala je Lada.

Kamp u kojem su se održavale radionice i većina natjecateljskih aktivnosti nalazio se nekoliko kilometara od grada Yamaguchija, ali naši izviđači posjetili su još nekoliko gradova. Prije samog Jamboreeja proveli su par dana u Nagasakiju kod japanskih obitelji u sklopu programa home hospitality a za vrijeme trajanja smotre posjetili su i Hirošimu.

Sjećanje na Hiroshimu

Htjeli smo i od samih naših izviđača čuti kako su se proveli, pogotovo u Hirošimi obzirom na to da su se tamo našli uoči 70. obljetnice tragedije koja je zadesila grad. Iako ih se većina odmah po povratku raštrkala po otocima da iskoriste što je od ljeta ostalo prije početka škole, uspjeli smo uloviti dvije od njih. Stela se osvrnula upravo na obilježavanje obljetnice na kojoj je bilo gotovo 7000 skauta.
- Posjetili smo Memorijalni muzej mira u Hirošimi, gdje smo vidjeli raznorazne fragmente koji su preostali u gradu nakon pada bombe, što nas je jako fasciniralo. U sklopu posjeta prikazali su nam i prezentacije o gradu, a čitale su se i pjesme djece koja su prošla kroz te užase. Na samom kraju javilo se šesnaest izviđača iz različitih zemalja kako bi poručili što su naučili o miru. Najzanimljiviji je bio doduše skaut koji je stigao s Kanađanima, no podrijetlom je iz SAD-a. Usred govora rasplakao se i zamolio da mu ne plješćemo na kraju govora jer se zbog svega što se dogodilo u prošlosti ne osjeća ponosno što je Amerikanac. Rekao je da se nada da ćemo mi skauti donijeti promjenu u svijetu, te da će prestati sve predrasude – rekla nam je Stela.

Na predstavljanju svjetskih religija

Njezina je prijateljica Lidija, pak, izdvojila iskustvo s jedne od brojnih radionica pod nazivom Faith and Believe gdje su predstavljene svjetske religije.
- Jedna žena pokazala nam je umjetnost iscrtavanja ruku henom ili kanom, a budući da je muslimanka, upitala nas je znamo li nešto o islamu. Iako smo u školi učili o drugim vjerama, zanimalo nas je li joj teško biti neprestano pokrivena hidžabom, pogotovo po vrućinama koje su vladale tamo. Pojasnila nam je da joj nije teško jer je to njezin način iskazivanja predanosti bogu, te da je za nju dovoljno da je muškarac kojeg voli vidi bez pokrivala – ispričala je Lidija.

U iščekivanju idućeg Jamboreeja

Ovo su tek dva fragmenta doživljaja i iskustava koje su ovi mladi ljudi stekli za vrijeme trajanja Jamboreeja, gdje su između ostalog izmjenjivali bedževe i suvenire, zajednički pripremali jela iz svih krajeva svijeta, učili o japanskoj i drugim kulturama, upoznavali se i stjecali nove vještine.

Sljedeća Svjetska skautska smotra održat će se u srpnju 2019. godine u Sjevernoj Americi, preciznije Zapadnoj Virginiji, u zajedničkoj organizaciji Meksika, Kanade i SAD-a. Izviđači koji su ove godine bili premladi da sudjeluju, već počinju štedjeti i pripremati se za veliki događaj.
- Očekujemo da će sljedeći Jamboree biti najizviđačkiji do sada. Amerikanci imaju dugu skautsku tradiciju do koje dosta drže, tako su očekivanja velika. Zamišljam već kućice na drveću i takve stvari – pojasnila je kroz smijeh Lada.

Izviđači sami snose gotovo sve troškove

Minus su u čitavoj ovoj priči, dakako, financije. Naime, gotovo sve troškove snose izviđači, odnosno njihovi roditelji, a od sponzora koji bi ih podržali, izgleda, ni traga. Iako Savez izviđača Hrvatske broji 3 500 članova, tek si šačica može omogućiti odlazak na Jamboree.
- Ove godine smo uspjeli doduše uspjeli pribaviti nekoliko donatora koji su nam pribavili dio opreme, poput posuda i boca, te suvenire koje smo razmjenjivali sa ostalim skautima. Na ovakvim događanjima bitno je što imate za ponuditi, odnosno swapati se, jer na taj način prezentirate svoju zemlju pred tisućama stranaca i ostavljate svojevrsni trag. Svaka vrećica lavande i vunena torbica koju smo podijelili je bitna. Nadamo se da ćemo na sljedećem imati još veću podršku, a planiramo se prijaviti na natječaje kojima ćemo si valjda priskrbiti dodatne donatore i sponzore – zaključila je Lada.

Škodom do Japana

Ako se ikad zapitate je li road trip autom do Japana izvediv, Česi Jakub Pejcal i Ales Cahlik već su odgovorili na to – jest. Lada nam je pokazala fotografiju na kojoj je relativno neugledan automobil ukrašen simbolima i zastavicama skauta.
- Evo ovom Škodom su se ta dva skauta dovezli sve do Japana, od Češke preko istočne Europe i čitave Azije. Putovali su 52 dana, ali stigli su – pojasnila je.

Pa onda neka netko kaže nešto protiv Čeha... Ili Škode.