Splitski mladi u kadru

28_01_2016  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
Splitski mladi u kadru

Kratki dokumentarac MladoST u kadru predstavljen je 25. siječnja u kinoteci Zlatna vrata. U režiji Ante Marina predstavljeno je deset mladih Splićana i Splićanki te njihova razmišljanja o različitim temama.

MladoST u kadru kratki je dokumentarac nastao u sklopu projekta koji je provela splitska udruga Tvornica Ideja, a koji u dvadesetak minuta objedinjuje razmišljanja, težnje i nadanja mladih Splićana i Splićanki, nudeći nam tako nešto drugačiji pogled na splitsko stanje uma.

Deset mladih našlo je mjesto i u filmu i iza kamere

Promociju (a nadamo se i tek prvo od mnogih prikazivanja) dočekao je u 25. siječnja u kinoteci Zlatna vrata, gdje se nakon prikazivanja filma održao i mali domjenak za sve prisutne. Redatelj Ante Marin, koji se filmom bavi za svoj gušt iako je po struci povjesničar, kratkim je govorom prisutnima iznio priču o nastanku filma.
-Odlučili smo se porazgovarati s deset mladih ljudi različitih profila, od kojih svatko ima neka dublja znanja i mišljenja o određenim temama. Zajedničkim snagama smo kroz radionice i okrugle stolove iskristalizirali ideju, te je naposljetku realizirali. Iako dokumentarac traje tek dvadesetak minuta, iza njega stoji tromjesečni rad. U filmu, koji je finalni produkt ovog truda, pokušali smo jezgrovito iznijeti njihovo izjašnjavanje o pitanjima koja su relevantna za mlade u ovom gradu, ali i dati uvid u njihova nadanja i razmišljanja o budućnosti. Osim što su se ovim problematikama pozabavili ispred kamere, svako od njih pronašao je i svoje mjesto iza nje. Želja nam je naime bila da u sklopu projekta prošire svoje iskustvo i steknu kompletan doživljaj filma kao medija, koji je odličan način izražavanja – pojasnio je Marin.

Pozitiva i ljubav prema Splitu

Također je zahvalio svima koji su se odazvali i sudjelovali u filmu, posebno izdvojivši Savjet mladih i Marinu Kuzmanić Petreš, savjetnicu Grada za odnose s mladima budući da je projektni dokumentarac financiran od Grada putem Natječaja za projekte udruga mladih i udruga za mlade.

Iako se akteri filma izjašnjavaju o ozbiljnim temama poput ovisnosti i nesigurne budućnosti, pogotovo po pitanju zaposlenja, čitav uradak ima pozitivan i afirmativan ton. Posebno je zanimljivo to što ove mlade ljude, unatoč osobnim razlikama, vezuje očigledna ljubav prema ovom gradu, specifičnom splitskom điru i tempu života.
Ante Marin planira dokumentarac prijaviti na lokalne i međunarodne festivale kratkog filma što će, nada se, biti dodatni poticaj da se isplete čitava priča o društvenom angažmanu mladih. Stoga, ako ste promociju propustili, nadamo se da ćete ga imati prilike ipak vidjeti već ovo ljeto na nekom od festivalskih prikazivanja.

Akteri su filma Karmen Pagar, Deni Bakulić, Marin Mićunović, Ante Radmilović, Hrvoje Marin, Ema Bonomi, Marin Radman, Andrea Rusković, Marin Spetič i Stipe Njari.

Stručni su suradnici Marko Šolić (fotografija), Ana Miljanić (produkcija), Juraj Belošević (scenarij), Hrvoje Marin (snimanje), Igor Jelinović (montaža) i Paula Sabić (radionice). Filmsku ekipu čine Andrea Rusković (šminka), Deni Bakulić (kostimografija), Stipe Njari (asistent režije), Loren Medić (kamera i montaža), Bruno Bianchi (produkcija) i Ante Marin (režija).