Yoshio Imamura u salonu Galić

22_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Yoshio Imamura, "Sunce" - detalj
Yoshio Imamura u salonu Galić

Od prvog izdanja bijenala japanska je grafika imala značajan utjecaj na formiranje i definiranje poimanja suvremenosti u grafičkoj umjetnosti na skupnim izložbama Splitgraphica.

U salonu Galić će se u četvrtak, 24. listopada, u 19 sati svečano otvoriti samostalna izložba japanskog umjetnika i grafičara Yoshia Imamure u sklopu devetog Splitgraphic bijenala. Imamura će izložiti 18 grafičkih listova.Izbor iz opusa ovog japanskog majstora grafike nudi određenu homogenost pojma japanske grafičke umjetnosti pod odrednicama tradicije, slobode izražavanja, htijenja umjetnika i stvaranja originalnog grafičkog djela.

To je prva u nizu izložbi kojima će se obilježiti više od petnaest godina djelovanja Splitgraphica. 
Od prvog izdanja bijenala 2003. godine japanska je grafika imala značajan utjecaj na formiranje i definiranje poimanja suvremenosti u grafičkoj umjetnosti na skupnim izložbama Splitgraphica. Japanski su umjetnici na svakom izdanju Splitgraphic bijenala do 2017. godine redovito osvajali glavne i posebne nagrade.
Izložba je organizirana u partnerstvu s HULU-Split.

O umjetniku
Yoshio Imamura (1948.) dobitnik je glavne Grand prix nagrade na prošlom održanom osmom izdanju Splitgrafika 2017. godine. Umjetnik je također već bio dobitnik Posebne nagrade (Special Award) na 4. Splitgraphicu 2009. godine. Imamura je priznati majstor grafičke umjetnosti na današnjoj suvremenoj grafičkoj sceni, te je član prestižne strukovne udruge Japanese Print Association.