Waterfront talks

27_09_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Split Talks
Waterfront talks

Ciklus predavanja Split Talks započinje nizom predavanja na temu Waterfront.

Split Talks, ciklus predavanja i razgovora o arhitekturi, u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i portala Pogledaj.to, održat će se u ponedjeljak i utorak (30. rujna i 1. listopada) u Kinoteci Zlatna vrata.

Ciklus započinje nizom predavanja na temu Waterfront koji će poslužiti kao uvod u studentske radionice na trećem semestru Diplomskog studija Arhitekture u Splitu. Osim za studente, predavanja su otvorena i za javnost. Predavanja su na hrvatskom i engleskom jeziku.

Raspored predavanja 

30/09
15:00 Jere KuzmanićIntroduction
16:00 Ivan JurićProgrammatic Waterfront
Ivan Jurić je asistent na FGAG-u i član Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića. Osvojio je niz arhitektonskih natječaja koji se bave upravo područjem Waterfronta.
Na primjeru četiri nagrađena natječajna projekta – Zapadna obala grada Splita, Istočna obala grada Splita, Žnjan i Delta i Porto Baroš u Rijeci - Ivan Jurić prikazat će različite primjere programiranja Waterfronta.
17:00 Greet van der Meulen, Taneha Kuzniecow BacchinThe North Sea as a project
Geert van der Meulen je znanstvenik na Delta Urbanism programu na Fakultetu arhitekture građenog okoliša TU Delft. Njegov rad se fokusira na regionalni i urbanistički osjetljivi dizajn i planiranje u kontekstu otežavajućih klimatskih uvjeta.
Taneha Kuzniecow Bacchin je arhitektica i znanstvenica specijalizirana za područje krajobraznog urbanizma. Koordinatorica je interdisciplinarnog istraživačkog programa sveučilišta TU Delft.
Kroz predavanje „Sjeverno more kao projekt“ Greet van der Meulen predstavit će rad istraživačkog odjela TU Delft sa Sjevernim morem u fokusu. Trenutno izmijenjeno stanje ovog teritorija rezultat je njegove duge povijesti kao platforme za političke obračune, povećane urbanizacije, degradacije okoliša i posljedica ekstremnih vremenskih prilika i iscrpljivanja resursa. Kao rješenje u dizajniranju geografije ovog područja more se više ne sagledava kao odvojeni prostor koji ograničava kopno već kao njezin sastavni dio.
18:00 Tomislav KrajinaThe arhitectural projects at the estuary of Šibenik
Tomislav Krajina jedan je od renomiranih arhitekata starije generacije. 1995. godine pokreće vlastiti projektni ured u kojem i danas radi. Autor je više značajnih projekata kao što su Gradska knjižnica u ex Domu JNA u Šibeniku, Ljetna pozornica na kaštelu Sv. Mihovila, rekonstrukcija hvarskog Arsenala i kazališta itd.
Kroz predavanje „Arhitektonski projekti na šibenskom estuariju“ Tomislav Krajina prikazat će nekoliko recentnih arhitektonskih projekata koji na poseban način valoriziraju fenomen šibenske odijeljenosti, ali i povezanosti s „vanjskom“ morskom obalom – kupalište Jadrija, projekt šetnice obalom šibenskog kanala, Ljetna pozornica na kaštelu Sv. Mihovila, urbanistički projekt Draga…

01/10
10:00 Chema Segovia La Marina de Valencia: post-crisis scenario and new horizons
Chema Segovia diplomirao je arhitekturu na ETSA Sevilla 2009. godine; od 2016. godine koordinira strategiju aktivacije javnog prostora luke u Valenciji. Njegov se rad fokusira na primjeni istraživanja i kreiranju urbanih politika.
La Marina de Valencia je povijesna lučka enklava smještena u gradu Valenciji. Osnovana sredinom sedamnaestog stoljeća, luka je bila pomorski centar sve dok ga korištenje brodskih kontejnera nije pretvorila u djelomično neaktivno mjesto. Organizacija mega-evenata (Formula 1, America's Cup) početkom 21. stoljeća bili su opravdanje za projekte urbane transformacije koji su propali dolaskom krize i ostavili javne dugove i obilje neiskorištenih prostora. Danas La Marina de Valencia prolazi svoju transformaciju prema prostoru kreativnog i razumnog urbanog razvoja koji uključuje građane te kulturu i umjetnost u planiranje.
11:00 Luciano LazzariA Tale of Two Cities
Luciano Lazzari rođen je u Trstu, odrastao je u Cape Townu, preselio se u London gdje je diplomirao, a zatim se vratio u Trst radi uspostave partnerstva ZelcoLazzari 1982. godine, gdje i danas radi. Nakon trinaest godina kao delegat u Vijeću arhitekata Europe u Bruxellesu, izabran je za predsjednika ACE-a na dva mandata od 2014. do 2018. godine.
Kroz predavanje sagledat će se waterfrontovi dva grada na dva različita kontinenta – Trst i Cape Town – s različitim povijesnim, kulturnim i političkim razvojem. Pomoću ove analize Luciano Lazzari ukazat će na razlike i afinitete, pogreške koje treba izbjegavati i primjere dobrih praksi kao smjernice za buduća rješenja waterfrontova. 
12:00 Saša BegovićHow to create a meaningful public space?
Saša Begović je arhitekt i partner u studiju 3LHD. Studio intenzivno razvija integraciju i interakciju različitih disciplina: arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna i umjetnosti. Trenutno je gostujući profesor na arhitektonskom programu Sveučilišta Cornell i gostujući izvanredni profesor na FGAG-u.
Kroz predavanje „Kako kreirati smisleni javni prostor?“ Saša Begović približit će nam preduvjete i metodologije rada na projektima javnih prostora – kada javni prostori dobro funkcioniraju, kada su oni mjesta javnog života grada? Što neke projekte javnih prostora čini uspješnima, a što druge neuspješnima?
13:00 Luis CallejasThe ocean and the island
LCLA ured smješten je na sjecištu arhitekture i pejzažne arhitekture. Sjedište ureda je u Medellinu i Oslu, a vode ga kolumbijski arhitekt i pejzažni arhitekt Luis Callejas i švedska arhitektica Charlotte Hansson. Luis Callejas profesor je na Sveučilištu Harvard od 2011. godine i izvanredni je profesor na Fakultetu arhitekture i dizajna u Oslu od 2016. godine.
Kroz predavanje „Ocean i otok“ Luis Callejas predstavit će najnovije projekte ureda LCLA koji istražuju ocean kao prostor arhitektonskog maštanja.