Split je spreman za Noć muzeja

30_01_2014 / 09:54h  |  Autor: I. Z.
Split je spreman za Noć muzeja

Noć muzeja 2014. održat će se u petak 31. siječnja 2014. godine, a održava se u više od stotinu hrvatskih gradova i mjesta. Među njima je, dakako, i Split, koji posjetiteljima nudi bogat program u muzejima, galerijama i Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Noć muzeja 2014. održat će se u petak 31. siječnja 2014. godine, a održava se u više od stotinu hrvatskih gradova i mjesta. Među njima je, dakako, i Split, koji posjetiteljima nudi bogat program u muzejima, galerijama i Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

U Arheološkom muzeju muzejski će kustosi voditi posjetitelje manifestacije po grupama kroz stalni izložbeni postav postavljen u prizemlju zgrade Muzeja i lapidariju.
U 19 sati otvorit će se izložba fotografija, a druženje u Noći muzeja nastavit će se uz koncert grupe Adriatic. U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika Noć muzeja započet će Izložbom Arhiv u kamenu, a od ostalih sadržaja treba izdvojiti Likovnu radionicu koja će započeti u 18 sati.

Uz posjet stalnom postavu Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović moći će se pogledati i izložba Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća.
U 18 sati bit će i otvorenje izložbe dječjih radova Portret mog grada. U glazbeno-zabavnom dijelu programa s početkom u 21 i 30 nastupat će odlični Martine Thomas i Black Coffee.

Etnografski muzej započet će manifestaciju izložbom Himalaja Stipe Božića i razgledavanjem stalnog postava. Hrvatski pomorski muzej predstavit će izložbu Prinove u fundusu hrvatskog pomorskog muzeja Split, u kojem će pokazati predmete kojima je fundus obogaćen posljednjih godina, a najavljan je i razgovor ugodni s kustosima.

U Prirodoslovnom muzeju pokazat će se, između ostalog, dvije izložbe uz stručno vodstvo: Ratnici podzemlja i Raznolikost morskih ribolovnih alata u Hrvata.

Atelje Vaska Lipovca pripremio je tematsku izložbu - Spomenik Draženu Petroviću u Lausanni te koncert grupe New Gondoliers, a Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata pripremio je projekcije filmova Otkrivanje kipa Grguru Ninskom na Peristilu te Sunčani Split.

Galerija Meštrović nudi, između ostalog, izložbu remek djela Ivana Meštrovića i izložbu Mali meštarGalerija MKC u Domu mladih Noć muzeja otvara izložbom Leksikon Jadranka Runjića, a galerija Studio Naranča u svom prostoru izlaže radove četiri velika umjetnika hrvatske moderne i suvremene umjetnosti – Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Miroslava Šuteja i Ede Murtića. U Galeriji umjetnina posjetitelji će imati prilike pročešljati stalni postav.

U Kući slave splitskog sporta posjetitelji će se moći družiti sa splitskim sportašima te će im biti predstavljena knjiga Heroine splitskog sporta - ženska strana medalje.

U Dioklecijanovim podrumima bit će, od 18 do 22 sata, organizirano stručno vodstvo.

Gradska knjižnica Marka Marulića ove se godine uključila u manifestaciju izložbom dijela eksponata iz zavičajne zbirke, među kojima je važno spomenuti razglednice Splita u periodu između 1900. i 1945.

Za Noć muzeja pripremio se i grad Kaštela pa se tako u Muzeju grada Kaštela otvara izložba Mirana Palčoka, a bit će i koncert Harija Rončevića.

Detaljnije informacije o programu mogu se pronaći ovdje.