Rak nagriza djecu i bez spalionice

16_02_2012 / 14:38h  |  Autor: Pile  |  Foto: Goran Leš
Rak nagriza djecu i bez spalionice

Kaštelani su podigli popriličnu prašinu (ne cementnu) zbog izglednog spaljivanja opasnog otpada u pećima cementara. Zabilježeno je 130 slučajeva karcinoma kod djece, a novim zagađenjem situacije može biti samo gora...

Kaštelani su podigli popriličnu prašinu (ne cementnu) zbog izglednog spaljivanja opasnog otpada u pećima cementara, no gradovi u okolici problemu ne pridaju preveliku pozornost iako stručnjaci iznose sve više uznemirujućih podataka.

Na prošlotjednoj sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća bivši ravnatelj splitske bolnice dr. Mihovil Biočić upozorio je da je na području koje gravitira cementari i željezari, dakle, Split, Solin i Kaštela u posljednjih 10 godina zabilježeno oko 130 slučajeva karcinoma kod djece, napominjući da u Dubrovniku karcinoma u djece uopće nema, u Makarskoj ima pet slučajeva, a u cijeloj Hrvatskoj još 260.

Novim zagađenjem situacije može biti samo gora – upozorava Biočić u kontekstu Cemexovih namjera da u cementarama Sveti Juraj i Sveti Kajo spaljuje komunalni otpad te stare željezničke pragove i odbačeni namještaj. Riječ je o drvnom materijalu koji se obrađuje kancerogenim spojevima koji će sagorijevanjem iz peći odlaziti u zrak koji udiše preko 300 tisuća stanovnika.

Primjerice, dioksin koji nastaje izgaranjem otpada najčešće uzrokuje karcinom želuca, a iz organizma se može izlučiti samo majčinim mlijekom čime prelazi u organizam djeteta. Protivnici spaljivanja komunalnog i opasnog otpada ne izražavaju zabrinutost samo zbog direktnog utjecaja na zdravlje, nego sumnjaju i u rad stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš te pogodovanje Cemexu promjenom Zakona o otpadu kojim se sada dopušta prekogranični uvoz otpada.

Alarmantne podatke, stručna mišljenja protivnika spaljivanja otpada te dosadašnje aktivnosti Građanske inicijative za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva pročitajte na nespalionici.wordpress.com.

Cemex: Izgorjet će sve, čak i štetni plinovi

Cemex namjeru spaljivanja otpada u svojim pećima naziva uvođenjem zamjenskog goriva za koje tvrdi da je sigurna i korisna alternativa, ekološki prihvatljivija te sve popularnija u svijetu. U nastojanju da razuvjeri protivnike te ideje izdao je i brošuru (.pdf) u kojoj javnost uvjerava da svi štetni plinovi izgaraju u peći te da se u proizvodnji cementa iskorištava čak i neizgorena tvar (pepeo), odnosno da neće biti nikakvog novog štetnog utjecaja na okoliš.