Solidarnost u Splitu

05_05_2015 / 10:20h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Miro Lelas, Martina Melvan
Solidarnost u Splitu

Otvorena je socijalna samoposluga udruge MoSt u kojoj će tristotinjak socijalno najugroženijih pojedinaca i obitelji sa područja grada Splita i okolice moći predignuti namirnice koje im najviše trebaju.

Socijalna samoposluga Solidarnost otvorila je u utorak ujutro svoja vrata za tristotinjak socijalno najugroženijih pojedinaca i obitelji sa područja grada Splita i okolice. Na ovom mjestu oni će ovisno o svom statusu moći predignuti namirnice koje im u tom trenutku najviše trebaju, bilo da je riječ o hrani, higijenskim potrepštinama ili školskom priboru za djecu.

Solidarnost je projekt udruge MoSt koja je većini Splićana najpoznatija po pružanju pomoći i smještaja za beskućnike, ali i radu s djecom i mladima. Kao glavni koncept projekta partnerstva, suradnje i dobročinstva, ova socijalna samoposluga trebala bi omogućiti barem djelomično lakši i dostojansveniji život našim (pre)često nevidljivim sugrađanima.

Na svečanom otvaranju pojavili su se predstavnici Grada, te škola, fakulteta, vrtića, sportskih klubova, firmi, socijalnih institucija, političkih stranki, udruga, moto klubova i neformalne grupe koji su sudjelovali kao partneri, financijska podrška ili donatori i volonteri.

Jedan od volontera, Ante Jurišić, svojevrsni kućni majstor već dvije godine, te ujedno i sam korisnik udruge, sudjelovao je u projektu od samog začetka, a vlastita tužna životna priča nije ga spriječila da od srca i s guštom pomaže potrebitima.

- Ponosan sam što sam od početka mogao dati svoj doprinos pri uređivanju ovog prostora koji je zbilja bio u lošem stanju. Trudim se inače pomagati u svemu što mi ide. Dok sam još plovio, nisam ni sanjao da bi mogao doći u tešku situaciju u kojoj sam se našao prije nekoliko godina. No moj duh ne može mirovati, radim cijeli život i to mi dođe kao terapija. Uz to na ovaj način činim nešto humano za brojne ljude oko mene kojima pomoć uistinu treba. Volontiram na brojnim mjestima i rastegnut sam kao špaga, ali to mi donosi zadovoljstvo – zaključio je šjor Ante.

Police su za sada pune i vidljiv je rad vrijednih volonterskih ruku i doprinos brojnih pojedinaca, udruga, ustanova, klubova, te javih i pravnih osoba koji su ovih dana na vrata MoSt-a iz Splita, ali i čitave Hrvatske poslali značajan broj donacija.

Robert Stipčević Robi, jedan od članova splitskog moto kluba Fjaka koji već neko vrijeme surađuje s MoStovcima u različitim humanitarnim akcijama, komentirao je da je pred volonterima zahtjevno ljeto, budući da će biti potrebna volonterska radna snaga, ali i popunjavanje zaliha na mjesečnoj bazi.

- Ne očekujem da će biti lagano, ali za sve vrijedno u životu treba se pomučiti. Ovo je borba za ljude kojima je ugrožena životna egzistencija. Do sada se preko 600 pojedinaca iz različitih područja uključilo u sam projekt socijalne samoposluge, a očekujemo ih još i više. Naš klub se u ovom projektu usmjerio na komunikaciju sa velikim trgovačkim lancima koji su također donirali veliki broj potrepština –komentirao je.

Dado Lelas, potpredsjednik MoSt-a iskazao je zadovoljstvo prvim službenim koracima projekta.

- Najbitnije je da smo napokon startali. Zadovoljni smo jer se umrežio veliki broj partnera i mnogo ljudi nam je pomoglo isključivo volonterski, tako da vjerujemo da neće biti problem puniti police iz mjeseca u mjesec. Volonteri su uvijek dobrodošli, pa pozivamo sve zainteresirane mlade ljude da nam se jave u udrugu ukoliko žele volontirati. Trebat će nam svakako pomoć u akcijama, podjeli, prikupljanju i slaganju potrepština – rekao je za kraj.