Šola: Treba znati čitati medije

22_03_2012 / 01:37h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
Šola: Treba znati čitati medije

Dosta sam slobodno govorio, nadam se bez posljedica – našalio se u srijedu navečer Ivica Šola, teolog i novinar, zaključujući svoje izlaganje na temu medijske manipulacije. Sve što čitate je zabava, skup nebitnih istina i bitnih fikcija...

Dosta sam slobodno govorio, nadam se bez posljedica – našalio se u srijedu navečer Ivica Šola, teolog i novinar, zaključujući svoje izlaganje na temu medijske manipulacije pred pretrpanom dvoranom Nadbiskupskog sjemeništa.

U nešto više od dvadeset minuta izlaganja Šola se dotaknuo gotovo svake kontraverzne teme vezane uz medije od devedesetih naovamo – od privatizacije Večernjeg lista do ZABA-inog ulaska u vlasničke strukture većine hrvatskih tiskanih medija. U predavanju je najviše vremena posvetio upravo novinama pošto je i sam godinama radio u Glasu Slavonije čiji je kolumnist i danas.

Zamislite da kupujete novi Audi i prodavač vama daje novce – započeo je priču o prvoj privatizaciji hrvatskih medija u kojoj je austrijski koncern Styria kupio Večernjak, ali i udio u VIP netu, koji je kasnije prodan višestruko skuplje. U isto vrijeme njemačka medijska grupa WAZ ulazi u Jutarnji list. – Njihov cilj nije bio informirati Hrvate, već stvoriti informacijski gromobran za ulazak u turistički sektor i nekretnine – kaže Šola.

Osvrnuo se i na kontroverznu privatizaciju Slobodne Dalmacije. – Susreo sam se sa tadašnjim premijerom, kao član nadzornog odbora Glasa Slavonije i Novog lista, gdje smo premijeru predložili model privatizacije menadžer kompanije – radnici kao većinski vlasnici, što je tada već funkcioniralo u Novom listu i Glasu Slavonije. Također smo predstavili ideju o stvaranju hrvatske press grupe koja bi parirala grupama u stranom vlasništvu. On se oduševio našom idejom, a par dana kasnije sam pročitao da je Ninoslav Pavić kupio Slobodnu – rezimirao je Šola.

– Povezivanjem tri moći: ekonomske, političke i medijske, politika, krupni kapital i mediji stvorili su koncern protiv naroda. U medije puštaju ono što će najbolje anestezirati i lobotomizirati naciju – sve što čitate je zabava, skup nebitnih istina i bitnih fikcija – upozorava. Publika je definitivno potvrdila njegove riječi oduševljenom reakcijom na spomen Severine, Damira Kajina, Ave, Špira i Ingrid Antičević. – Sve glavne afere dogodile su se u jeku trivijalizacije medija – zaključuje Šola.

– Živimo u mediokratskom sustavu gdje pet agencija dila 95% informacija koje kolaju. Informirani ste onoliko koliko netko odluči da vi smijete znati. Povjerujete li u privid zbilje, padate u dobrovoljno ropstvo – naglasio je.

Srećom, predavanje se nije svelo na nabrajanje crnih podataka, već je predavač ponudio i relativno jednostavno rješenje. – Nije rješenje odbaciti medije, već ih znati čitati. Kada znate čiji kapital stoji iza medija, znate kako ćete se postaviti prema tekstu. Namjera ovoga izlaganja nije ocrniti medije već navesti na kritičko čitanje – zaključio je Šola.

Dvije godine uvijek duhovitog Hrvatskog nadzemlja

Projekt Hrvatsko nadzemlje, čiji članovi svakom susretu mladih tradicionalno donose friške amaterske, ali duhovite skečeve, slavi drugu godišnjicu postojanja. Ovoga puta smo prije predavanja imali priliku pogledati skeč uživo, o djevojci koju svaki medij pokušava zavesti na svoj način, te video skeč sniman kao trailer filma o čovjeku koji društvo kakvo (nažalost) poznajemo terorizirati moralom i dobrotom. Povodom obljetnice, podijeljene su tri nagrade za članove publike koji su imali sreću sjesti na stolicu pod kojom se nalazila obavijest o nagradi – knjiga, majica na Hrvatsko nadzemlje te prva nagrada: fotografija sa organizatorima i gostom predavačem i  čast rezanja torte na zabavi koja se nakon susreta organizirala u Le Monda.

Njihove dosadašnje radove potražite na Youtube kanalu.